Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ledare blev utvisad under match i ÖP-liret

Nu har det hänt: En ledare i ett ungdomslag i ÖP-liret har blivit utvisad från en match efter att ha skrikit kränkande ord till en domare.

Annons

– Han kom emot mig och skrek att det var för jävligt och idiotiskt och att det var så inihelvete dåligt gjort av mig. Jag visade rött kort direkt, säger domaren Lennart Staaf, från Mattmar.

Det var i en match i lördags på Offerdalshägna mellan Offerdals IF och IFK Strömsund i äldsta flickserien som det senare laget blev tilldömt en frispark. Det gjorde ledaren Berndt Olofsson upprörd eftersom hans lag hade fördel av bollen.

– Han blev väldigt arg och tyckte att jag borde ha lämnat fördel, men jag gjorde en annan bedömning. Då började han skrika och skälla och häva ur sig en massa svordomar och reste sig upp och gick mot planen.

Nu är händelsen anmäld till fotbollsförbundet där man kommer att ta beslut om eventuella konsekvenser.

– Det man har att ta ställning till är ju om det är en lindrig eller grov utvisning, men det här får nog anses vara en lindrig ändå, säger Lennart Staaf.

Ledaren det handlar om, Berndt Olofsson, har varit med i många år i IFK Strömsund. Han bad om ursäkt efteråt, men har så här i efterskott ändå synpunkter på både domarens insats och på den nolltolerans som gäller.

– Det är inget snack om att det var en solklar miss från domarens sida och eftersom jag har ett sjuhelsikes engagemang och ett hett temperament reagerade jag. Jag är litet less på att man knappt kan göra något som ledare i dag, bara man gestikulerar litet på bänken så kan man åka på en varning eller bli utvisad. Man får aldrig visa sitt engagemang. Det är bedrövligt.

– Jag skrek inget fult till honom och absolut inga svordomar, jag skrek bara precis som jag tyckte att det var – bedrövligt.

– Det är så typiskt. Inom domarkåren erkänner de aldrig att de gjort en dålig match medan vi ledare är de som ska stå till svars. Möjligtvis att jag sa att det var helvetiskt dåligt dömt av honom.

Domaren:

– Jag kan ha förståelse för om någon svär åt sig själv över en missad målchans, men när det gäller en ledare som så uppenbart agerar mot domaren som i det här fallet då är det bara rött kort som gäller direkt.

– Jag tycker den är bra. Som domare gäller det bara att våga döma efter den. Jag hör ju under matcherna hur till och med spelarna pratar om den och att man inte får svära eller bete sig på planen, då ska inte ledarna göra det heller.

– De vet att jag är het och temperamentsfull så jag tror att det funkar ganska bra mellan oss ändå. Jag tror inte det var någon av dem som reagerade negativt på det jag gjorde – snarare höll de nog med mig.

Mer läsning

Annons