Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Borgs bristande landsbygdsperspektiv

Efter en intervju i SVT stod det klart att Sverige har fått en ny urbaniseringsminister även kallad Stockholmsminister.

Anders Borg illustrerade tydligt sitt bristande landsbygdsperspektiv i en intervju om kommunal återbäring av vattenkraftsmedel.

– Jag tror att stockholmarna skulle nämna att de betalar väldigt mycket mer i fastighetsskatt och bolagsskatt och då skulle de ha kompensation för det.

Det var finansministerns svar på frågan om varför Moderaterna är motståndare till att jämtländska kommuner ska få tillbaka delar av det värde som vattenkraften skapar. Men kommunernas förutsättningar i Jämtlands län och Stockholms län ser radikalt olika ut och tilltron till en helhetslösning som passar hela landet är naivt.

Med två miljoner invånare får Stockholm dessutom ta del av gott om valfläsk, av alla partier, varje val ändå.

Det är inte första gången Anders Borg blottar den moderata akilleshälen regionalpolitik. Senast i februari dödsförklarade finansministern det svenska jordbruket i en intervju med tidningen Land Lantbruk. Han försvarade sig sedan med att förädlad och närproducerat livsmedel hade en framtid. Något som vållade stor kritik. I Borgs värld är svenska livsmedel på matbordet begränsat till en del av helglyxandets ritualer.

En återbäring av vattenkraftsmedel ändrar förutsättningarna för hårt ekonomiskt drabbade kommuner som Ragunda. En miljard skattekronor skapas genom den jämtländska vattenkraften varje år. Drygt hälften, en halv miljard står Ragunda ensamt för.

Att lokalt ta del av de värden som skapas genom våra naturresurser är en maktfråga. Etablering av vattenkraftverk står inte utan konsekvenser för närmiljö och ekologi. När naturresurser tas, utan att något ges tillbaka, är det då inte stöld?

I Jämtland reglerar vi vårt vatten för att lysa upp landet. Men landets finansministrar har allt för länge lämnat en springnota.