Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Bristande säkerhet står Hammarby dyrt

Svensk fotbollförbundet stämmer i bäcken och dömer Hammarby till en kvarts miljon kronor i böter plus två gånger om spel inför tomma läktare.

Det är ingen liten markering för det som hände när GAIS gästade Tele2 Arena 19 september. Tvärt om är straffet stenhårt, men kanske måste det vara så för att komma till rätta med läktarvåldet.

Tumultet på söder i Stockholm blev våldsamt när ett gäng huliganer slog sönder låsta dörrar, tog sig upp på läktaren och gav sig på GAIS-klacken med diverse tillhyggen. Matchen bröts, återupptogs senare, men många ur publiken hade då gått hem, less på hela tillställningen.

Efteråt har Hammarby fotboll tagit på sig delar av skulden och erkänt att säkerhetsarbetet inte togs nog på allvar. Svenska fotbollförbundet ser för den skull inte mellan några fingrar. Tvärt om sätts klackarna ner rejält och det utdömda straffet är hårt.

Förutom böterna är förstås även två publiktomma matcher ekonomiskt påfrestande. Hammarby brukar nämligen ha kring 10 000 åskådare på sina hemmamatcher.

Som en ödets ironi hamnar nu Östersunds FK delvis i fokus, eftersom säsongsavslutningen för jämtarna sker på Tele2 Arena i början av november. Men ingen hade väl kunnat drömma om att matchen skulle spelas inför ekande tomma publikplatser. Nu blir det så och festen uteblir förstås.

Men det går heller inte påstå att fotbollförbundet gör fel. För med våld som ett återkommande inslag, inte minst i Stockholmsfotbollen, blir idrotten till sist våldsverkarnas gisslan, speciellt om inget görs åt saken.

Nu går det älta orsak och verkan hur länge som helst, men faktum kvarstår från matchen 19 september: Hammarby fotboll tog då för lätt på säkerheten. Det fick stora konsekvenser och för det får nu klubben betala dyrt.

Direkt efter torsdagens dom slår nu "Bajen" delvis ifrån sig på sin egen hemsida och finner straffet orättmätigt och alldeles för hårt. Överklagande väntar.