Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reidar Carlsson: Moderaternas skuggbudget kan göra mer skada än nytta

Annons

Ytterligare en vecka har gått utan att Sverige har fått någon ny regering. Kanske har talman Andreas Norléns idé med grupparbete lett processen framåt, men i så fall har det inte märkts utåt.

Anmäl text- och faktafel

Det är oklart vad talmannens nästa steg är. Men förhoppningsvis har han fler idéer för hur låsningarna skall dyrkas upp.

Om den nuvarande övergångsregeringen tvingas att lägga fram en budget för 2019 planerar M-ledaren Ulf Kristersson att lägga fram en moderat skuggbudget. Det finns politiska poänger att vinna på detta, och M-budgeten kan också få riksdagens stöd. Men sett till det stora hela skulle M-budgeten göra mer skada än nytta. Foto: Jonas Ekströmer, TT.

Samtidigt börjar almanackan obönhörligen ticka mot den 15 november. Det är sista datum för när budgetpropositionen för 2019 måste lämnas till riksdagen.

Om det då inte finns någon ny regering, och risken är uppenbar, så får övergångsregeringen lägga en budget. Finansminister Magdalena Andersson har också redan börjat förbereda en sådan.

Det är förståeligt att Moderaterna ser fördelar med att rösta ner en S-MP-budget.

En övergångsbudget får inte innehålla några politiskt kontroversiella förslag. Däremot finns det inga sådana begränsningar för övriga partiers budgetmotioner, de så kallade skuggbudgetarna.

Moderaterna har sagt att de tänker lägga fram en skuggbudget. Det verkar som om Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna kommer att stödja denna. I så fall kommer den att godkännas av riksdagen, eftersom dessa tre partier tillsammans har fler mandat än regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Inte ens stöd från Vänsterpartiet skulle rädda regeringsbudgeten.

Även om det tar tid, så kommer Sverige att få en ny regering, och så fort den tillsätts kommer den att ta fram en egen budget.

Det är förståeligt att Moderaterna ser fördelar med att rösta ner en S-MP-budget. Det skulle tydligt visa hur svag en S-MP-regering är. Det kan också tolkas som ett bevis för att Sverigedemokraterna kan rösta på en Alliansregering utan att kräva något inflytande. Och det skulle också innebära en bättre politik – för även om övergångsbudgeten inte skall vara politisk, så är den är en framskrivning av S-MP-regeringens budgetar, och därigenom en fortsättning av denna regerings politik.

En skuggbudget är dock inte någon genomarbetad budget, till skillnad från den som finansdepartementet tar fram. Den är därför mycket svår att regera utifrån. Även om M-budgeten skulle röstas fram av riksdagen så skulle ändå övergångsregeringens budget få användas till stor del.

M-budgeten skulle inte heller få någon längre varaktighet. Även om det tar tid, så kommer Sverige att få en ny regering, och så fort den tillsätts kommer den att ta fram en egen budget.

En seger för M-budgeten innebär därför inte något genombrott vad gäller regeringsbildningen.

Dessutom motsätter sig Centerpartiet och Liberalerna en gemensam skuggbudget från Allianspartierna. En M-budget, som röstas igenom av riksdagen, skulle därför skapa ytterligare sprickor i Alliansen.

Stödet från Sverigedemokraterna bevisar inte heller något. SD-ledaren Jimmie Åkesson har gång på gång sagt att han inte tänker stödja någon regering som inte ger hans parti inflytande. Det kommer han att hålla fast vid, trots att han hjälper Moderaterna att få igenom sin skuggbudget. En seger för M-budgeten innebär därför inte något genombrott vad gäller regeringsbildningen.

Så visst kan Moderaterna lägga fram och driva igenom en M-budget. Det skulle skapa jubel bland många i partiet, och orsaka S-MP-regeringen en stor prestigeförlust. Skillnaden för medborgarna skulle dock bli minimal. Och det skulle inte heller bli enklare att bilda en ny regering.

Mer läsning

Annons