Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Centertoppens radioslarv

Det är måndag morgon och Centerpartiets europaparlamentariker Kent Johansson intervjuas i Sveriges radio ekot. Intervjun är ett fiasko. Kent Johansson (C) kan inte förklara varför han går till val på ett mindre EU men samtidigt röstar för ett större EU i parlamentet med en utökad budget.

Ett av Centerpartiets vallöften är att ta tag i den omfattande myndighetsbyråkratin i Bryssel och man vill därför lägga ned onödiga myndigheter. Johansson (C) ombeds därför under intervjun att nämna en myndighet som han vill lägga ned. Han svarar… -Nej, det finns flera, men jag har inget exempel.

Ekots Herman Melzer kommenterar det hela med …-Om man nu vill ta bort en myndighet kan man nog begära att man berättar vilken myndighet som ska bort. Annars blir det svårt att förstå vad man egentligen vill.

En som vet vilka myndigheter som ska läggas ned är utmanaren Fredrick Federley (C). Han lyckas räknar upp åtta stycken när jag frågar honom. Det myndigheterna har gemensamt är - förutom långa, tråkiga och byråkratiska namn - att de arbetar med informationshantering och opinionsbildande verksamhet. Det är smärtfritt att tro att få utom medarbetarna skulle sörja en avveckling.

Verksamheten utförs redan i dag av nationella myndigheter runt om i Europa.

Federleys förmåga att synas och vara politiskt tydlig är en stor tillgång för Centerpartiet i årets EU-val. Han är en helt annan politiker i dag än för bara några år sedan. Med ålder kommer visdom och radikala idéer är bortblåsta.

Istället har han lyckats väcka liv i Centerpartiets jordbrukspolitik genom att göra maten till en konsument - i stället för producentfråga. Resultatet är en politiker som kramar kalvar och kultingar framför journalisters kameror.

Tidigare spexigheter och extravaganser är lagda på hyllan och vardagen fylls i stället på med gubbe, barn och fredagsmys framför TV4.

Centerpartiet tar säkerligen plats i Europaparlamentet men det sker inte utan Federleys hjälp. Jag skulle inte bli förvånad om Federley lyckas kryssa in sig i parlamentet. Han har alltid varit duktig på personvalskampanjer. Han är dragloket partiet behöver när man dras med svaga opinionssiffror.

I Jämtland har få ledande centerpartister tagit en tydlig ställning och offentligt avslöjat vilken av partiets toppkandidater de tänker kryssa eller kampanjar för.

Jag skulle bli mycket förvånad om Kent Johansson (C) får en stark uppbackning här i länet.