Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Därför vill partiledningen att Bali ska ta sin kavaj och gå

Moderaterna har ett förtroendekapital vad gäller Sveriges relation till Ryssland - helt enkelt för att M har varit rakryggade och har haft rätt i sak.

När Carl Bildt under 1980-talet profilerade sig som utrikes- och försvarspolitisk debattör var det i relief mot S "tredje väg" mellan diktaturer och demokratier, i kombination med att S bedrog hela svenska folket att Sverige var ett neutralt land.

Utrikesministern Lennart Bodström (S) utvecklade sitt ideal, "Bodströmdoktrinen", i SvD:

"Sverige bör inte kritisera andra länder på grund av deras politiska konstruktion. Vi har att uppfatta staterna sådana som de är. Det måste vara deras sak att bestämma sina egna förhållanden.”

Det var en förskräcklig tid.

Diktaturer skulle inte kritiseras för att de var diktaturer.

Klarspråk om Ryssland efter Bildt fortsattes av andra i M - en Henrik Landerholm, en Gunnar Hökmark. M:s viktiga insats i befrielsen för de baltiska staterna kan inte överskattas

Hållningen har bidragit till att M, trots sina försvarspolitiska misstag under Reinfeldt, haft störst förtroende vad gäller försvars- och säkerhetspolitik.

Det är i det ljuset helgens politiska skandal måste ses.

Hanif Bali har nu avgått ur partistyrelsen och lagt ned sitt inflytelserika twitterkonto, vilket varit den gapiga svenska högerpopulismens epicentrum i flera år.

Det började med att detta tidningsföretags ledarskribent Patrik Oksanen hade e-postkontakter med UD där han blev erbjuden en intervju med en människorättsaktivist från Krim.

Föga populärt i Ryssland. Mindre än ett dygn efter den sista e-postkontakten om saken, begär högerpopulistiska nättidningen Nyheter Idag, med kända kopplingar till Kremls propagandaorgan Russia Today, ut e-posten.

NI publicerar ingenting utan skickar underlaget till Hanif Bali (!), som 18 minuter efter detta tidningsföretags publicering av intervjun, twittrar ut ett ifrågasättande av Oksanens integritet visavi UD, med en bild av den aktuella e-posten som "bevis" för att Oksanen skulle vara journalistiskt korrumperad.

"Ska vi kalla det sammanträffanden?", skriver Tove Lifvendahl luttrat. Hon är politisk chefredaktör på obundet moderata SvD.

I själva verket erbjuds journalister på denna nivå intervjuer mycket ofta - att välja sina ämnen efter tips är en av grunderna i journalistiskt arbete.

Nästan direkt ber Bali om ursäkt, raderar materialet och kritiseras skarpt av M:s partiledning, som lämnat över vad den vet om förloppet till Säpo. I vad som ännu är obekräftade uppgifter utreds signalspaning mot kommunikationen mellan UD och Oksanen.

Problemets kärna finns i ett politiskt projekt som blivit gemensamt för Ryssland och högerpopulisterna - en hållning som flyttat långt in i M:s högerflank:

De systematiska, destabiliserande angreppen på medier och institutioner. Det går exempelvis att göra karriär i M på rabulistiska sågningar av public services påstått genomgående vänsterpolitiska agenda.

M kan ha mer städning att göra.