Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: "Det är bara käbbel"

Nu är han vald. Nu är han Statsminister Stefan Löfven. I valrörelsen gick Socialdemokraterna till val på kritik gentemot Alliansens minoritetsstyre. Att Sverige ska ha en handlingskraftig regering var ett av Stefan Löfvens löften i valet. Men omröstningen som prövade Stefan Löfven som Statsminister visade vad det löftet var värt: "Det är bara käbbel".

Det var politiskt naivt av Socialdemokraterna och tro att man skulle kunna bilda en blocköverskridande regering. Centerpartiet och Folkpartiet som båda fallit offer för diverse inviter har tydligt deklarerat att man vill fortsätta det borgerliga samarbetet även i opposition. Och inte är det särskilt konstigt. Allianssamarbetet har på allvar lyckats bryta ned Socialdemokraternas position i svensk politik. Det är inom ramen för ett allianssamarbete som både Centerpartiet och Folkpartiet kan se en trovärdig och långsiktig återkomst till regeringsmakten.

Om något av allianspartierna valt att omfamna Socialdemokraterna så skulle en skoningslös svekdebatt uppenbara sig. Och med svekdebatten en trolig enkelbiljett rätt ut ur riksdagen.

Låt oss för övrigt återkomma till Stefan Löfvens klassiska citat "Det är bara käbbel". För käbbel är nog just vad han under sin Statsministertid kommer få hantera. Regeringen Löfven, Fridolin och Romson är den svagaste i modern politisk historia. Aldrig har en regering haft ett sådant svagt mandat.

Eftersom Socialdemokraterna vägrade förhandla med Miljöpartiet och Vänsterpartiet innan valet var klart så är regeringens samarbetsförmåga oprövat. Vem vet hur många förnedrande uppgörelser Miljöpartiet kommer tåla? Och äger Miljöpartiet förmågan att backa upp ingångna avtal? Alliansen har sin erfarenhet av att förhandla med Miljöpartiet. Så fort det började blåsa kalla vindar kring den migrationspolitiska överenskommelsen så började Miljöpartiet svaja. Liknande erfarenheter kan Göran Persson återberätta från sin tid som Statsminister. I borgerliga led finns sägnen "Folkpartiet går inte att lita på". Socialdemokraterna får inom kort lära sig om Miljöpartiet är ett parti att lita på.

Och med vilket mandat ska sedan Stefan Löfven förhandla med Vänsterpartiet eller Alliansen? Varje budget blir en hård prövning för regeringen. Varje politiskt förslag blir en kamp. Sverige är van vid minoritetsregeringar men särskilt pådrivande med reformer kommer man inte vara eftersom underlaget saknas. Sannolikt blir det mycket snack och lite verkstad de kommande fyra åren. Om nu regeringen ens håller ihop så länge, det vill säga.