Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Diktator i hockeyfinalens centrum

Annons

På fredag börjar ishockey-VM i Vitryssland och en av de första trupperna som intar isen är givetvis värdlandet, som möter USA på Minsk Arena.

En lågoddsare är att landets diktator, president Aleksander Lukasjenko, kommer att sitta på läktaren. Han har byggt in nästan lika mycket prestige i evenemanget som Vladimir Putin gjorde i Sotji-OS, och precis som i februari är det den inhemska publiken som utgör den primära måltavlan. Eller som Olga Karatj, som leder den vitryska organisationen Vårt hus, uttryckte saken under Belarusdagarna i Stockholm i början av april: Lukasjenko använder VM för sin presidentvalskampanj.

Om det är en slump eller ödets ironi att VM-finalen spelas den 25 maj – samma dag som valet till Europaparlamentet avslutas – får vara osagt. Det går dock inte att bortse ifrån det komiska, alternativt brutala, i att diktatorn i Europas sista diktatur kör grand final samtidigt som runt 500 miljoner EU-medborgare får reda på valresultatet i ett av världens största freds- och demokratiprojekt.

Att Vitrysslands befolkning inte ingår i unionen, utan får hålla till godo med hockeypropaganda medan flera grannländer håller demokratiska val, betyder dock inte att Vitryssland inte angår Europaparlamentet, som i september förra året uppmanade Internationella Ishockeyförbundet att flytta ishockey-VM. Motiveringen var stenhård: "Belarus (Vitryssland) är Europas sista diktatur och det enda landet i Europa som fortfarande utdömer och verkställer dödsstraff. Rättsprocesserna är osäkra, tortyr är inte ovanligt i fängelserna och alla grundläggande mänskliga rättigheter saknas, skrev den svenska parlamentarikern Olle Schmidt (FP) i ett uttalande.

Europaparlamentet är långt ifrån ensamma i sin kritik. 2012 startade flera människorättsorganisationer den internationella kampanjen "Spela inte med diktatorn", vars syfte var att bilda opinion för att få ishockey-VM förflyttat till ett annat land.

Det kommer dock inte att hända – pucken är så att säga kastad – och det verkar inte bättre än att 2014 får gå till historien som året då världen idrottsfestade hos hel- och halvdiktatorer. Därför är det enda man kan göra i dagsläget att blicka framåt, och uppmana de internationella idrottsförbunden att sluta låna ut sina varumärken till tvivelaktiga stater, som sedan lång tid tillbaka vet precis hur man använder idrotten för att främja politiska syften.

Så här inför en av årets största tävlingar passar det för övrigt bra med lite frågesport: Gissa var både ishockey-VM 2016 och fotbolls-VM 2018 kommer att spelas. Ledtråd: Landet har just invaderat Ukraina.