Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Ett nej, är ett nej, är ett nej

Han: Okej då, jag var väl lite väl våldsam. Men herregud, vi hade ju kommit igång ordentligt. Det var hett, vill jag lova. Om hon protesterade? Jag minns inte. Kanske sa hon nåt, men det var väl inte så mycket att bry sig om. Hon njöt ju. Det tror jag absolut.

Annons

Hon: Jag sa nej. Flera gånger sa jag nej, men du hörde visst inte, fullt upptagen som du var med att förnedra mig. Samtycke, är ett ord som du lärt dig att man ska säga i rätten. Att kvinnan gått med på att i det här fallet bli utsatt för grovt våld. För mig var det fruktansvärt. En våldtäkt med tydliga våldsinslag. Ingen vanlig sexakt.

Han: Hon gillade dominanssex, det var vad jag hade förstått. Och i och med det, så får man vara med på noterna. Jag upplevde som om hon var det. Jag hade inget uppsåt att våldta. Jag bara lattjade lite. Herregud, det måste man väl få, när man har sex.

Hon: Se där, ännu ett bra ord, som du svänger dig med. Uppsåt. Enligt mig, för jag var faktiskt där också, och protesterade, så brydde du dig inte ett dugg om det. Uppsåt? Ja, att våldta.

Följande samtal kanske skulle kunna föras mellan dessa två, som nu mötts i både Lunds tingsrätt och hovrätten över Skåne och Blekinge, för att fastställa vad som verkligen hände, den där kvällen förra vintern. Rättsfallet blev mycket omskrivet och omdebatterat. Många krav fördes fram på en samtyckeslagstiftning. Efter all kritik mot tingsrättens dom, att fria mannen, såg sig domaren tvungen att i media förklara utgången. Han menade bland annat att kvinnan inte protesterat tillräckligt högt och tydligt. Domaren kanske är smådöv han också, precis som gärningsmannen, trots den högljudda kritiken ...

Det märkliga och obehagliga är att båda rättsinstanser friat mannen, gärningsmannen. Våldtäkt var det, anser man. Men ändå inte, för mannen hade inte uppsåt till det. Detta även fast det fanns stödbevisning. Personer som strax efter träffat kvinnan och kunnat se och höra hur uppriven och slagen hon var.

Två krav kan nu ställas. Krav som hörts många gånger tidigare. Det måste för det första krävas samtycke till sex och vidare måste grovt oaktsamt sex förbjudas. Justitieminister Beatrice Ask är positiv till att införa ett brott: Oaktsamt våldtäktsbrott, nu när hela sexualbrottslagstiftningen utreds. Vad man nu än kommer fram till så får det aldrig vara så att ett nej inte betyder något, bara för att mannen inte förstått det, eller velat förstå det. Ett nej, är ett nej, är ett nej. Ska tre bokstäver vara så svåra för vissa män att förstå? Nej. Så får det inte vara.