Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Gnällspikarna måste bytas ut

Jämtlands län behöver en ny landstingsledning. Socialdemokraterna är trötta, uppgivna, tror inte längre på sig själva och skyller allt av egna tillkortakommanden på regeringen i Stockholm.

En sådan företagsledning är farlig för ett av länets största företag. För visst måste vi se landstinget och sjukvården som ett företag. För vilken gång i ordningen som landstingsrådet Harriet Jorderud, S, i förra veckan, (ÖP Debatt 18/12), skyllde sjukvårdsekonomin på regeringen Reinfeldt, går inte hålla reda på. Det kändes som den femtioelfte...

Hennes inlägg kom som ett svar på den borgerliga Alliansens artikel, (ÖP Debatt 14/12), där M, C, och FP skriver att de är redo leda den nya regionen från hösten 2014. I regionen ingår givetvis sjukvårdsfrågorna.

Länet behöver nya friska politiker som kan och törs se sjukvårdsfrågorna med delvis nya ögon. Och som vid en eventuell motgång inte vältrar över allt ansvar på någon annan – i det här fallet regeringen Reinfeldt – som sker varenda gång den röda majoriteten hamnar i försvarsställning om den usla ekonomin.

Minus 57 miljoner kronor per sista november riskerar på helåret tyvärr bli ännu fler minusmiljoner. Därmed ytterligare ett förlorat år och påspädning av fleråriga underskott som inte verkar kunna återställas på annat än på Socialdemokraternas och Vänsterns eget pergament i form av flerårsplan fram till och med 2016. En glädjekalkyl utan like, vilket också många kom fram till i fullmäktige i november.

När därför majoriteten, numer utan Miljöpartiet, utmanas av Allianspartierna om makten nästa mandatperiod, tar Harriet Jorderud åter till orda och hennes eko är detsamma "Regeringens ansvar är tungt".

Hon vill se en ny S-regering och med den nye statsministern Stefan Löfven tror hon och hennes landstingskollegor att Jämtlands sjukvård kommer att överösas med nya friska pengar.

Det är nys. Penningtilldelningen blir likartad. Därför är det inte en ny regering vi behöver utan ett nytt ledningsgarnityr i den nya regionen där sjukvårdsfrågorna blir centrala.

Harriet Jorderud o Co är utan nya tankar och idéer om hur vår landstingsvärld kan bli bättre. En företagsledning med sådan förödande inställning förtjänar att bli utbytta. Tyvärr sker det tidigast i valet nästa höst, men då är det verkligen dags.

Med ett rött landstingsstyre som har haft makten utan uppehåll i mannaminne, behövs nu verkligen en nyordning. Den nya regionen skulle må väldigt mycket bättre om nya kvastar tilläts sopa och gnällspikarna hamnar på läktarplats.