Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Grisilska bland handlarna i länet

Ica-upproret mot det danska grisköttet började hos en handlare i Skurup. Upproret har nu spridit sig till Jämtland där Ica Fåker var först ut med att kasta ut det danska grisköttet. Efter en rundringning till länets Ica-handlare visar det sig att flera valt att följa efter initiativet från Fåker, eller är på väg att göra det.

Majoriteten av Ica-handlarna i länet avvaktar dock ett beslut. Endast två handlare väljer att aktivt försvara att den danska fläskfilén ska vara kvar i sortimentet. Mina samtal med Ica-handlarna visar på en tydlig bild, där frågan om djurvälfärd fått handlarna att tänka till.

Mat är en samvetsfråga men det finns en oro om minskad lönsamhet.

Den vanligaste förklaringen är att konsumenterna väljer det danska grisköttet framför det svenska eftersom det är billigare. När det finns en fortsatt efterfrågan på billig fläskfilé vill man inte ta bort produkten ur sortimentet. På Ica Blåsjöfjäll nämner man den svenska ytterfilén som alternativ till den danska fläskfilén för de som söker en lättare prisbild.

Samtidigt vittnar flera handlare om att intresset för danskt kött minskar och att en ökande andel konsumenter aktivt väljer bort att köpa köttet.

Det följer sig av en större trend, där intresset för ekologiskt och närproducerat ökar. Efterfrågan på ekologisk frukt är i dag så pass stor att prisskillnaden mellan ekologiska och konventionella frukter börjar försvinna.

Annika Östman, en av de anställda på Ica Fåker är väldigt glad över att ICA-upproret sprider sig i länet. – Känns kanon. Det gäller att någon kliver fram först.

Men i Fåker var man inte först med att sortera bort det danska grisköttet. På Ica Duved och Ica Ottsjö-Bua har det varit bortsorterat sedan länge på etiska grunder. Inte en enda kund saknar den danska fläskfilén.

25 maj är sista valdag. Om några dagar är EU-valet avgjort. Men få räknade med att EU-valets stora fråga skulle bli djurvälfärden.

Det är en positiv överraskning att samvetsfrågor få ta plats i debatten. Bland andra Paulsen (FP), Busch (KD) och Federley (C) konkurrerar framför journalistes kameror om att få krama (glada) grisar (med knorr). En av länets riksdagsledamöter, Pelle Åsling (C) var snabbt ute och bjöd Ica Fåker på tårta och hyllade deras beslut.

Sprängkraften i den politiska debatten har växt fram med en växande grupp konsumenter som blir allt mer medveten om vad man stoppar i sig. Alarmerande rapporter om kuperingen av danska grisar var bara en utlösande faktor.

Bojkotten av danskt griskött lär oss att förändring inte behöver komma genom lagstiftning. Politiskt arbete är trögrörligt och tar tid, men besluten blir istället benfasta på gott och ont. Konsumenters makt att påverka marknadens utbud går desto fortare men resultatet blir inte lika principfast.

Väljer konsumenterna att avstå från att köpa det lite dyrare, men glada alternativet svensk gris så är den danska fläskfilén snart tillbaka i flera av länets butiker.

Men en sak är säker. Att en middag ska kryddas med samvete har aldrig varit så trendigt sedan hushållen avsade sig bordsbönen som vardagsrutin. Handla med omsorg.