Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Jorden blöder och glöder

Hör ni hur det kvider lite överallt? Det är jorden som lider.
Som blöder och glöder av alla sina sedan länge kroniska klimatsjukdomar. Vad kan vi göra åt den ångestfyllda patienten?

Ja, ett alternativ är att uppmärksamma firandet av Världsmiljödagen. En av Förenta Nationernas, FN:s, många viktiga temadagar som i det här fallet har hållits varje år sedan Stockholmskonferensen 1972. Dagen känns alltid aktuell och borde förstås firas varje dag året om. För miljön och klimatet behöver våra ständiga omsorger för att kunna hämta andan igen. Skogen, luften, haven.

De behöver alla få nytt, friskt syre. Som en välkommen present på Världsmiljödagen presenterar president Obama sin plan för att minska USA:s utsläpp av växthusgaser. Man ska minska utsläppen med 30 procent från 2005 års nivåer, till år 2030. Det låter nästan för bra för att vara sant. Äntligen har Obama visat handlingskraft i denna ödesmättade fråga.

Nu återstår att se om han får med sig politikerna, som alla har en delstat och tusentals jobb att tänka på om miljön ska gå först. Det är många arbetstillfällen som kan försvinna eller omvandlas på de 600 kolkraftverken i USA som berörs.

Obamas plan är viktig ur minst två perspektiv: 1. Han är tydlig och pekar ut vad han vill i konkreta ordalag. 2. Det ökar trycket på andra länder och EU att vässa sin miljöpolitik. Att alla gör just det, skärper lagar och regler, inför morötter och piskor, är viktigt för att det globala klimatavtalet ska nås 2015 i Paris.

Sverige och miljöminister Lena Ek (C) går i täten och driver på för att få en tydlig gemensam strategi inför de kommande svettiga globala förhandlingarna. Tänk om ännu en stor utsläppare, Kina, kunde träda fram och säga att man också tänker minska sina utsläpp. Det vore en present till jorden som skulle kramas länge, länge av tacksamhet.

Men Kinas miljöpolitik är som vanligt höljd i dunkel. Har de någon? Det som är viktigt när det handlar om miljön och klimatet är att vi alla får betala ett högt pris för det som nu utspelar sig i vår vardag. Väderförändringar som inte går att känna igen och förutse, ekosystem som förstörs. Och det är de fattiga länderna som drabbas hårdast.

Den som vill satsa på miljön stångas mot stora ekonomiska intressen och allt har som sagt en prislapp. Men frågan är väl hur stort priset blir om vi inte gör tillräckligt. Eller som temat för årets Världsmiljödag uttrycker det: Ändra dina vanor!

För så är det. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något. Tänk på det nästa gång du slarvar med sopsorteringen.