Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Ragunda(s) Bengardeffekt

Nu är det ute, Svenskt Näringslivs rankinglista över företagsklimatet i de jämtländska kommunerna. Det är i grunden små förändringar, både positiva och negativa mot 2013. Länets företagare är samstämmiga; det händer för lite, i varje kommun.
Men det finns undantag.

Annons

I Ragunda kommun klättrar man 59 placeringar. Historiskt har kommunen placerat sig i det absoluta bottenskiktet av listan till att i år hamna på plats 222. Fortfarande en svag placering, men årets omdöme är inte fruktansvärt svagt. Förändring måste börja någonstans och Ragunda är en av de kommuner i riket som klättrar mest i årets ranking.

Terese Bengard. Socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Ragunda förtjänar beröm för det arbete hon utför i kommunen. Faktum är att Ragunda har tur som har Bengard. I den socialdemokratiskt superstarka kommunen saknar partiet i realiteten utmanare om makten.

Utan Bengards arbete hade Ragunda aldrig klättrat 59 placeringar. Ingen kan ta förändringens ära ifrån henne.

Allmänhetens attityd till företagande har blivit bättre i Ragunda. I det fortsatta arbetet måste hon förändra attityden bland ledamöterna i kommunfullmäktige och de egna tjänstemännen. Rankingen visar på ett bottennapp i dessa kategorier.

Kommunpolitiken behöver fler eldsjälar, fler som vill något och drivs av att förändra. Engagemang smittar av sig på andra. Jämtlands län skulle behöva en ny kompletterande ranking över politikens eldsjälar. En lista över partiernas trötta respektive drivande politiker. Partiintern kultur uppmuntrar lång delaktighet framför nya friska tag. Det kan därför vara väldigt svårt att komma fram när medlemskåren röstar fram välbekanta ansikten och veteraner.

Vill vi se en positiv förändring för Jämtlands län? Då måste somliga ta ett steg tillbaka i kommunpolitiken så att andra kan komma fram.

Läs mer:

Bättre klimat för företagarna i Ragunda