Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Röd björn i ryska gasrör

Man brukar säga att Berlinmurens fall 1989 avslutade det Kalla kriget. Sovjetunionens kollapsar två år senare. Det var en spänd tid av motsättningar mellan det fria väst och det statssocialistiska öst.

Bakom fallet stod en ekonomisk kapplöpning mellan Sovjetunionen och USA. Sovjetisk planekonomi kunde inte hålla takten med den amerikanska marknadsekonomin.

I drygt 40 år, mellan andra världskrigets efterspel och Berlinmurens fall befann sig Europa i ett skarpt läge. Hotet om rysk aggression och ett tredje världskrig, med kärnvapen, var ständigt närvarande.

I den ryske presidenten Vladimir Putin har den ryske björnen återigen vaknat.

Det är genom den statliga gasjätten Gazprom Ryssland i dag försöker diktera villkoren. Hotet om kalla bostäder och höjda gaspriser kompletterar Rysslands vilja att agera militärt.

Det hotet är en ständigt återkommande verklighet för Ukraina.

Sedan landet lämnade Sovjetunionen har Ukraina arbetat för att bli en del av Europa och fullvärdiga medlemmar i EU. Det europeiska integrationsarbetet har försvårats av att Ukraina, som är beroende av rysk gas, möts av höjda gaspriser.

För ett land med ekonomiska problem och kraftiga underskott är ryska ockerpriserna svåra att betala. Gasen stängs då och skapar oroligheter i ett politiskt instabilt Ukraina.

Ukrainas beroende av rysk gas och rysk ekonomisk aggression visar på en ny verklighet. En verklighet där krigsföring varken är önskvärd eller lönsam. Hotet räcker.

Dessutom är det i dag oftast mer lönsamt för imperialistiska nationer som Ryssland att kontrollera omvärlden genom avtal än att stå som ockupant på grannens mark. Ryssland är en global ekonomi och en militär ockupation skulle sänka den ryska ekonomin genom omvärldens reaktioner.

För det fria Europa står i stället nya säkerhetspolitiska utmaningar blottade. Varken en Europeisk försvarsallians eller ett medlemskap i Nato skyddar mot den här typen av ekonomisk krigsföring.

Sverige kan glädjas åt sitt energipolitiska oberoende, men också vara en aktör för att bygga upp en gemensam och hållbar europeisk energimarknad. För Europa behöver alternativ till rysk gas, om man önskar diktera sina egna villkor och fria oberoende även i framtiden.