Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Tvång är dumt och dyrt

Socialdemokraternas förslag om obligatorisk gymnasieskola som Miljöpartiet tvingats acceptera är en riktigt dålig idé.

I dag presenterar Skolverket en rapport som visar att allt färre klarar grundskolan med godkända betyg. Antalet elever som lämnar grundskolan utan gymnasiebehörighet har ökat från 12,4 procent till 13,1 procent på ett år. Samtidigt får de som klarar skolan högre betyg, så klyftan mellan dem som klarar sig bra och dem som inte klarar sig alls kan sägas öka.

Detta visar tydligt att obligatorisk gymnasieskola inte är lösningen.

De elever som saknar behörighet till gymnasieskolan kommer i högre grad från familjer där föräldrarna har lägre eller ingen utbildning än de som klarar sig och får höga betyg. Därför behövs insatser tidigt, de barn som ej får det stöd de behöver hemma måste få det i skolan, och det måste sättas in tidigt. Föräldraansvar i all ära - de elever vars föräldrar av olika anledningar inte är förmögna att stötta sina barn igenom skolan ska inte straffas för detta.

En elev som halkar efter redan i lågstadiet har en tung uppförsbacke fram till gymnasiet, och den blir knappast lättare att ta sig upp för om de har det obligatoriska gymnasiet hängande över sig.

Alla barn ska ges samma förutsättningar att klara av skolan. Ingen elev borde få lämna första klass utan att ha knäckt läskoden. Det är fullt möjligt för skolor som jobbar medvetet med vetenskapliga metoder att uppnå detta.

De elever som fångas upp i tidig ålder och slipper känna sig dumma, okunniga eller bara ointresserade för att de inte förstår har betydligt bättre förutsättningar än de osynliga barnen som tar sig igenom grundskolan utan att ens kunna läsa en vanlig dagstidning.

Att tvinga den senare till gymnasieskolan är bara kostsamt och dumt. Bättre då att hen tidigt får förutsättningar som gör att hen vill söka till gymnasiet alldeles frivilligt, och dessutom har betyg som räcker för att ta sig in där.