Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledare: Valjippo med allianspartierna

På onsdagen håller Alliansen en gemensam valkickoff. Orangea ballonger och glada, men påklistrade (?) leenden, från alla utom Fredrik Reinfeldt som verkar ha glömt hur man drar på smilbanden.

Kanske finns det heller ingen direkt orsak till varför han skulle bjuda på några leenden. Det går knackigt för de fyra regeringspartierna, både gemensamt och var för sig.

Moderaterna gjorde ett uselt EU-val, Folkpartiet verkar också ha kramat EU för hårt. Centerpartiet och i viss mån Kristdemokraterna kan däremot känna sig nöjda med resultatet. Men, efter EU-valet kom förtroendesiffrorna för partiledarna och då blev det svettigt för Centerpartiet igen. Usla siffror för Annie Lööf. Inte så roligt heller för Björklund (FP) och Hägglund (KD) att bli omsprungna av Schymans Feministiska initiativ.

I opinionsmätning efter opinionsmätning över partisympatierna går det också dåligt för regeringen. Trots reformer och pengasatsningar till mångt och mycket, känns det lite avslaget med alliansens politik.

Kanske beror det på att man inte riktigt förmår föra en politik som verkligen berör den enskilde väljaren. Varma frågor, mitt i vardagen, och inte bara stapel- och diagrampolitik. Väljarna är trötta på att få politiken levererad sett uppifrån hela tiden.

Det måste till en närhet mellan makten och människorna. Jobb och ekonomi är fortfarande viktiga frågor, men vinden blåser alltmer från vänster och regeringen måste samla sig bättre för att kunna gå i takt med samtiden. Centerpartiet borde kunna ta fram de frågor som berör väljarna.

Nu försöker Miljöpartiet att sno feminismen från Feministiskt initiativ och matfrågorna från Centerpartiet. Eskil Erlandsson måste gå till offensiv med den närodlade matpolitik som Alliansen gjort till sin. Satsa dessutom ordentligt på jämställdhet och låt inte denna viktiga och vardagsnära fråga bli något enbart för oppositionen.

Och inte bara det - det måste till en framtidstro, lite jävlar anamma. Regeringen måste kunna ingjuta det i väljarna. När Maud Olofsson skapade Alliansen kändes det som om man kunde det. Det syntes att man hade roligt och att man ville regera tillsammans för allas bästa. Nu, verkar det mest som att man måste regera tillsammans, suck. Som det ser ut nu blir det både svårt för regeringen att vinna valet och att sedan bilda regering. Inte undra på om Fredrik Reinfeldt har svårt att le.