Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

150 miljonersfrågan som spräcker samarbetet i Östersunds kommun

Återigen har Östersunds kommun förställt sig eftersom man inte effektiviserat den kommunala ekonomin. Skälet är Vänsterpartiet.

Annons

Att Vänsterpartiet skulle kräva en skattehöjning (s.4-5) för att komma tillrätta med underskottet på 150 miljoner var uppenbart. Samma förslag lämnade Vänsterpartiet 2012. Då sprack majoriteten i Östersunds kommun; Socialdemokraterna och Miljöpartiet sparkade ut Vänsterpartiet och bildade en ny koalition med Centerpartiet. Den nya majoriteten höjde inte skatten utan presenterade effektiviseringsförslag för att få ordning och reda på ekonomin.

Därefter skedde mycket i östersundspolitiken. I Centerpartiet blev det protester över samarbetet med Socialdemokraterna och i valet straffades man av väljarna. Bosse Svensson (C) tog över ledarskapet med uttalat motiv om att utmana socialdemokratin och bilda borgerlig majoritet efter nästa val.

Därför bjöds Vänsterpartiet återigen in till samarbete med Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Själva knäckfrågan hur man hanterar ekonomin var dock olöst eftersom man varken presenterat några gemensamma effektiviseringar eller skattehöjningar. Förmodligen har Vänsterpartiet krävt garantier om att det inte ska effektiviseras. Frågan är hur majoriteten i Östersunds kommun hanterar ekonomin den här gången. Vänsterpartiet har inte fått några garantier om att underfinansiering ska lösas ut genom skattehöjningar. Det är nämligen uppenbart att Socialdemokraterna inte tror på skattehöjning som metod. Och varför skulle man? Östersund är en tillväxtkommun och vad säger man i dåliga tider ifall en kommun måste höja skatten i goda tider? Det är dålig förvaltningsekonomi.

Lika uppenbart är det att Vänsterpartiet inte tror på effektiviseringar som metod. Då hade man inte presenterat skattehöjning som alternativ för att därefter backa och gå med på det program av förslag Socialdemokraterna och Miljöpartiet kommer presentera. Den rödgröna majoriteten föll tidigare på den här frågan och det ser ut som om man återigen kommer falla på ekonomin.

Den här gången kommer man dock inte kunna bilda en koalition med Centerpartiet eller något av de andra borgerliga partierna. Det skulle vara ett väldigt märkligt beslut från Centerpartiets sida, givet att Bosse Svensson (C) vann ledarskapet genom sin kritik mot den tidigare koalitionen. Liberalerna och Kristdemokraterna är för små och Moderaterna fortsätter förflytta sig från den politiska mitten.

150 miljoner är ingen omöjlig utmaning för Östersunds kommun att hantera. Ett åtgärdsprogram innehållande effektiviseringar kommer presentes och skärpet dras åt. Däremot kommer inte den rödgröna majoriteten överleva rent politiskt. Återigen kommer vi få se ett scenario där Vänsterpartiet tvingar ut sig själv i kylan (igen) men den här gången finns inte det politiska mandaten för Centerpartiet att bilda ny koalition med Socialdemokraterna och Miljöpartiet.

Därför tror jag Socialdemokraterna kommer regera ensamt i minoritet. Andersson (S) får förhandla fram budget och besparingar genom hoppande majoriteter fram till valet.

Annons