Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

18-åringarna: Sverige klarar inte propagandan

USA har valt en president som kan sägas vara en symbol för den nya epok av postsanning som nu tycks ha etablerat sig på allvar.

Annons

I en tid då information aldrig varit lättare att sprida genom sociala medier så har även rykten, felaktigheter och osanningar haft det lättare att springa jorden runt fortare än du hinner säga dela på Facebook.

Donald Trump skulle minska sitt twittrande, men på söndagen slog han till igen med två bredsidor mot New York Times för deras ”dåliga bevakning” av honom. Tweets som omedelbart fick tusentals delningar. I en av tweetsen påstod han också felaktigt att NYT bett om ursäkt till sina prenumeranter för denna påstådda ”dåliga bevakning”.

En minst sagt skruvad slutsats. Läs brevet nedan.

I denna tid av postsanning, värderelativisering och informationskrig anser hälften av Sveriges 18-åringar att Sveriges befolkning inte skulle kunna stå emot propaganda från en organisation med stora resurser. Det visar den årliga undersökning som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) gjort. Totalt har 4219 personer deltog i undersökningen.

Läs mer: Hultqvist, när desinformationen får fäste missbrukas demokratin

Den information som 18-åringar litar på kommer från myndigheter; 87 procent litar på denna i mycket eller ganska stor utsträckning. Fler siffror; 80 procent litar på föräldrar, 76 procent, TV, 74 procent på skolan, 66 procent på dagstidningar, 51 procent på kompisar men bara 15 procent på sociala medier och 14 procent på bloggar och poddar.

Vem ska man tro på?

18-åringarnas förtroende för objektiviteten är det betydligt sämre ställt med (nu läser du det här på en ledarsida, vi är inte objektiva som man är på nyhetsplats, vi vill påverka dig).

De som anser att morgontidningar och lokaltidningar är helt eller delvis objektiva är 54 procent. Tveksamt sammanfattar MSB det med. Den siffran är lägre för politiker, ännu lägre för kommersiell radio och tv och lägst för kvällstidningar. Bäst klarar sig public servicebolagen.

Läs mer: Så djup är mediernas förtroendekris och så här åtgärdar man det

Även om 18-åringarna tvekar inför att Sveriges befolkning kan hantera informationspåverkan från en stark aktör så går det inte att klaga på deras självförtroende att hantera falsk information. Två av tre anser sig kunna göra det.

Sex av tio tycker att det är viktigt med ett psykologiskt försvar. En av tre anser att andra länder medvetet försöker påverka svenskarnas värderingar och agerande. Bara knappt en av fyra anser att svenska myndigheter klarar av att hantera propaganda från främmande makt.

Sammantaget ger MSB-undersökning bilden av en generation som börjat förstå.

När nu USA valt Donald Trump som president så förflyttats gränserna i debatten Nyhetssajten Politico gjorde en djupdykning under fem dagar i Trumps kampanj i september och hitta 87 fel. Det var en lögn/felaktighet ungefär var tredje minut under nästan fem timmar och offentliga framträdanden.

Lägg där till den ryska informationskrigföringen som ägnat sig åt att förfalska dokument och nyheter, samt att det dagligen sprids ryska lögner om vad som sker i världen i svenska kanaler.

Läs mer: Förfalskat brev från Daesh till Margot Wallström

Här riktar man sig särskilt in på att minska förtroendet för svenska och västerländska myndigheter och institutioner. Svenska extremister, både till höger och vänster, tar armkrok i Trump och Putin. På en annan kant krigar jihadisterna i sociala medier för sin sak.

Andra hälften av 2010-talet blir en utmaning för källkritik och det anständiga samhällssamtalet.

18-åringarna verkar inte riktigt redo för det, svenska myndigheter är definitivt inte det, hur redo är du?

Läs mer: Prag - Ryssland ägnar sig åt infiltration av medier

TILLÄGG: Försvarsviljan är god bland 18-åringarna. Tre av fyra anser att Försvaret är viktigt. Sju av tio anser att det är viktigt att utveckla Försvarsmakten. En av fem är mycket intresserade av att värnplikten om den återinförs, en av tio är mycket intresserade av arbete i Försvarsmakten.

På väg mot värnplikt

Intresserad av Informationskrig? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Annons