Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

2010 blir allvaret blodigare

Annons

Hammerdal klockan 17.43. Påtagligt folktomt i vallokalen. Det har varit lika lugnt hela dagen säger kontrollanterna. Att det här stickprovet blir kännetecknande för landet i stort visar sig senare på kvällen. Valdeltagandet är fortfarande lågt, men det blev i alla fall högre än det var förra gången, valet 2004.

Det finns uppenbara skillnader mellan EU-val och inrikesval till kommun och riksdag. Missnöjda väljare kan byta en svensk regering mot en annan genom att lägga sin röst i ett kuvert.

Så fungerar det inte i vårt gemensamma Europa-projekt. De svenska rösterna styr inte parlamentssammansättningen i stort. Vi rår själva bara över de svenska ledamöternas sammansättning. Och de svenska ledamöterna skyller inte sällan sina egna tillkortakommanden på EU:s sammansättning.

att skicka dit de bästa kan man tycka. Men så tänker inte alla. Inte ens de högsta partistrategerna i de etablerade partierna. Anledningen att det sparas på krutet är troligtvis att regeringsmakten inte står på spel. Allvaret blir blodigare i valet nästa år.

Flertalet av dem tycks därför ha siktet inställt på riksvalet 2010 i stället. Det visar jämförelsevis snåla kampanjkassor och gräsrötternas slumrande engagemang.

Kanske tänker väljarna likadant. 2010 är valet som verkligen gäller.

En möjligen ovetenskaplig men ändå visuell bedömning av antalet valaffischer uppsatta på ängar och i dikeskanter runt om i länet den senaste månaden visar dock att Socialdemokraterna är tämligen revanschsugna. Ingen bilist kan ha undgått Jens Nilsson eller löftet om ”Jobben först”.

Ansatsen är tydligt riktad mot inrikesvalet 2010. Särskilt Centerpartiet som gick ut hårt och siktade på tre mandat i EU-parlamentet får nu försöka skotta loss i avdelningar och huvudkontor om målet om att bli tredje största parti i Sverige ska bli något mer än orealistiskt önsketänkande.

Mer läsning

Annons