Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen ett skarpare miljöprogram

/
  • Centerpartiets tre kvinnliga statsråd var alla med och presenterade partiets nya förslag till miljöprogram i går. Från vänster Lena Ek, Annie Lööf och Anna-Karin Hatt.

Centerpartiet ska kavla upp ärmarna i miljöfrågan. Orden kommer från partiledaren Annie Lööf. De fälldes i går när partiets förslag till nytt miljöprogram presenterades. Konstaterandet är på tiden. Centerns miljöpolitik har uppfattats som både vagt och för tamt. Partistämman måste råda bot för det.

Annons

Partiet presenterade i går sitt nya miljöprogramförslag på Riksdagshuset i Stockholm. Centerns tre miljöengagerade kvinnliga ministrar var alla på plats. Den uppställningen kändes klockren. Både miljöminister Lena Ek och energiminister Anna-Karin Hatt har vid sidan om Annie Lööf rent miljömässiga uppdrag i regeringen.

I ett 20-sidigt dokument slås tuffare riktlinjer fast för miljöarbetet. Hårdare tag aviseras mot miljöförorenare som får betala för sina synder. Svenska miljömål ska nås inom landets gränser. Inrättandet av en skarp miljöbilsbonus blir högprioriterad. Dessutom ska klimatmålen för statliga bolag höjas. Ytterligare en rad åtgärder för en grön renare energiomställning ingår.

Äntligen, är vi nog många som säger. För Centerns miljöbetoning behöver verkligen som partiledaren själv påpekar – skärpas. Hon var själv inne på det redan vid eftervalsanalysen i januari 2011. Ett halvår senare valdes hon till ny partiledare. Nu ska de skarpare formuleringarna och målsättningarna sättas på pränt vid partistämman i Karlstad om två veckor. För Centerpartiet är en kraftfull miljöpolitik en överlevnadsfråga.

Men Centerns miljöpolitik är samtidigt regeringens. Det omvittnas inte minst av gårdagens andra utspel, förslaget om att inrätta en ny grön miljöteknikfond. Minst 700 miljoner kronor satsas på små och medelstora företag som jobbar med omställningen till grön energi. Satsningen är tydlig. Den kan bli stark och visar att Centerpartiet får gehör för sin politik i budgetförhandlandet.

Svensk miljöteknik ligger i global framkant. Men som inom andra industriella grenar, är tillgången till riskvilligt kapital ofta en hämsko när det gäller nya produkter. Därför skapas den nya gröna fonden.

Miljöoffensiven är ingen tillfällighet. Många entreprenörer och företag står i startgroparna eller ligger ännu längre fram i jobbet med att marknadsföra och producera miljötekniska innovationer i syfte att gå från ett fossilberoende till grön energiomställning.

I denna rockad krävs inte bara företagarens och entreprenörens mod. Omställningen måste bygga på samsyn där även staten visar färg. Därför är de båda centerministrarna Annie Lööfs och Anna-Karin Hatts torsdagsinlägg på DN-debatt välkommet.

Tacksamt nog betonas att pengarna främst ska gå till mindre och medelstora företag. Just att mindre företag kommer i åtnjutande av riskvilligt kapital kan inte nog betonas. För det är ofta dessa entreprenörer som annars har svårast att nå ända fram. Idéer finns, tekniken fungerar, men sen gäller att gå från skrivbordsprodukt till marknad och produktion och då är externa penningtillskott ofta avgörande.

Annons