Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avpixlat har fel: Det fanns aldrig en vapengömma på flyktingboendet i Krokom

/

Avpixlat har tidigare publicerat en artikel om en vapengömma på flyktingboende i Krokom. Polisen dementerar uppgifterna.

Annons

Tisdag kväll publicerade den främlingsfientliga sajten Avpixlat en artikel där man hävdade att polisen funnit gömda skjutvapen på ett flyktingboende i Krokom.

Artikeln har haft stor spridning på sociala medier och publicerades samma dag som Krokoms kommun meddelade att man fått i uppdrag av Migrationsverket att aktivera ett tillfälligt flyktingboende för 100 personer.

Både Krokoms kommun och Polismyndigheten dementerar uppgifterna i Avpixlats artikel. Det fanns aldrig några skjutvapen. Avpixlat sprider en felaktig bild av verkligheten – en bild som hade kunnat få djupa konsekvenser.

Den desinformation som Avpixlat sprider har flera offer.

För det första störs det demokratiska samtalet. Ifall vår kunskap är felaktig är det också svårt att fatta rätt beslut.

För det andra störs det värdefulla arbete som journalister utför eftersom tid måste avsättas åt att dementera felaktiga uppgifter i stället för att bevaka lokala nyhetshändelser.

För det tredje är Jämtland ett län med få poliser. I Avpixlats artikel framstår det som att polisen mörkat denna vapengömma för medborgarna – den typen av lögner stör polisens arbete eftersom medborgarnas förtroende påverkas.

De senaste åren har flera sajter dykt upp som kallar sig alternativmedia. Vad man har gemensamt är ett svagt publicistiskt arbete där man varken tar hänsyn till pressetiska principer eller verifierandet av uppgifter. Där alternativmedia brister i trovärdighet väger man i stället upp i dramaturgi.

Mot detta står en gammal, tråkig och hederlig mediebransch som försöker överleva i en verklighet där papperstidningen tappar lönsamhet och en digital omställning behövs. Vi tror på yttrandefriheten, pressetiska principer och att en god journalistik sker oberoende och i medborgarnas tjänst för att ge en rättvis bild av verkligheten. Därför arbetar vi med verifierade uppgifter.

Vad är då slutsatsen?

Att gammal är äldst och att så kallad alternativmedia lider av ett trovärdighetsproblem. Egentligen samma typ av trovärdighetsproblem som alternativmedicinen måste hantera. Många människor uppskattar alternativmedicin och tror att den fungerar. Men det finns inget vetenskapligt stöd för att det förhåller sig så. Alternativmedicin med vetenskapligt stöd kallas för medicin. Detsamma gäller alternativmedia som Avpixlat. Först när dessa mediekanaler utför ett trovärdigt journalistiskt arbete kan det kallas journalistik.

Vad som skiljer oss från er är trovärdighet och pressetiska principer.

---

LÄS MER: Per-Lennart Perssons hem pekas ut som vapengömma – polisanmäler Avpixlat

LÄS OCKSÅ: Avpixlat sprider lögner om flyktingar och vapen i Jämtland

Mer läsning

Annons