Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byggandet av en mur är Trumps sämsta förslag

Ju mer jag läser om den där muren, desto knäppare framstår politiken.
"I will build a great, great wall on our southern border, and I will make Mexico pay for that wall. Mark my words.” Donald Trump
("Jag ska bygga en stor, stor mur vid vår södra gräns, och jag ska få Mexiko att betala för den muren. Ta fasta på mina ord")

Annons

Det finns några ringa detaljer som måste behandlas.

Vi har förstås murens längd: Gränsen mellan USA och Mexiko är 300 mil lång, det är ungefär lika långt som att åka från Haparanda ned till Ystad och sen tillbaka igen. Till Trumps försvar är lite mindre än en tredjedel av muren redan byggd av tidigare presidenter, även om mur är en fin omskrivning för ett mycket högt staket. Sen har vi sådant som att muren måste byggas över berg, öken, urban bebyggelse, jordbruksmark och vattendrag. Det finns avtal mellan USA och Mexiko som reglerar fri rörlighet över gränserna för olika grupper och områden, exempelvis indianer. Hur ska Trump lösa det? Inte alls förmodligen.

Enligt Trump-administrationen skulle en mur av den här omfattningen kosta 10 till 12 miljarder dollar. Bara det är en mycket hög kostnad för den amerikanska staten. Men administrationen har troligtvis räknat i underkant. Andra bedömare som Financial Times talar om en betydligt högre kostnad på 50 miljarder dollar. Material och markarbeten är en given kostnad vid byggandet av en mur, men även andra utgifter tillkommer: Till exempel måste den amerikanska staten tvångsköpa privat mark för att kunna genomföra murens hela sträckning. En stor del av gränsen mellan USA och Mexiko saknar förbindelse med väg, det höjer också kostnaden.

President Trump menar att det är Mexiko som ska betala genom införandet av tullar på mexikanska varor. Som affärsman borde han dock känna till att om en tullkostnad läggs på en produkt så är det slutligen konsumenten som får betala genom högre priser. I princip all avokado som konsumeras i USA kommer från Mexiko. För att nämna ett exempel. Sen har vi underhållet av muren. Inför 2016 års budget begärde Obama-administrationen drygt 274 miljoner dollar för att underhålla det staket USA har i dag mot delar av Mexiko. Det betyder att underhållet för en sträckning mot hela den mexikanska gränsen torde hamna kring 750 miljoner dollar. Då har kostnaden för bevakning av muren, gränspersonal, system för att passera muren och så vidare över huvud taget inte räknats med. När allting är betalt och muren är klar då måste Trump-administrationen fortfarande möta den verklighet vi i dag befinner oss i: Ungefär 40 procent av all illegal migration från Mexiko sker med hjälp av båt och flyg.

Det är obestridligt att ett så pass stort infrastrukturprojekt kommer skapa jobb och gynna sådant som cementindustrin. Men på sikt kommer den astronomiska kostnaden underminera den amerikanska statens ekonomi och då mina vänner sitter vi alla i skiten.

Mer läsning

Annons