Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De viktigaste politiska striderna att ta 2017

Nu börjar åter ett nytt år och för mig blir detta sista ledartexten på ett tag. Inför 2017 har jag därför valt att lyfta fram de politiska strider som jag anser är de viktigaste att ta under året som kommer. Det är strider jag kommer engagera mig i och debattera emot och jag hoppas att fler känner det samma. Dessa politiska förslag kommer nämligen vara mest skadliga för Sverige ur perspektiven tillväxt och företagsamhet.

Annons

Nya entreprenörsskatten Regeringen vill drastiskt ändra regelverket för skatter i aktiebolag. Det handlar delvis om en höjning av själva skattesatsen på aktieutdelning och delvis om fördelningen mellan hur företag ska få ta ut vinst. Fåmansbolag kommer tvingas ta ut en betydligt mindre del av sin vinst som aktieutdelning jämfört med tidigare. Den nya lagen handlar om att istället försöka tvinga fler småföretagare att ta ut mer i lön, som i sin tur beskattas betydligt högre. Hela frågan kan sammanfattas med att regeringen vill pressa ut så mycket skatt som möjligt ur så många företag som möjligt. Grundtanken är att alla pengar som någon medborgare jobbat ihop ytterst tillhör staten, varför det blir viktigt att en så stor del av dem som möjligt måste kunna drivas in. Denna nya lag kommer skapa betydligt sämre incitament att starta och driva nya företag och kommer särskilt kunna skada den snabbväxande digitala startupsektorn.

Vägslitageavgift Vägslitageavgift är regeringens eget namn på kilometerskatten, den nya avgiften på lastbilstrafik. Det är svårt att överdriva de konsekvenser som denna skatt på avstånd kan komma att få för den svenska landsbygden. Vi talar om ökade skattekostnader för små företag på hundratusentals kronor per år. Vi talar om viktiga näringar som skog och industri som kommer få drastiskt ökade kostnader och om allt från matleveranser till ICA till lastbilsfrakt från jordbruk som kommer bli mycket dyrare. Regeringen behöver pengarna och står på sig i frågan, men det är oklart om de själva ens förstått vidden av sitt förslag. Det vore oerhört olyckligt och skadligt för näringslivet i allmänhet och glesbygden i synnerlighet.

Valfrihet i välfärden Regeringens utredning för att försöka begränsa vinstutdelning för företag som verkar i välfärdssektorn är ännu värre än vad näringslivet själva först befarat. Vi talar alltså om begräsningar som innebär att välfärdsföretag ska få ha vinstmarginaler på så lite som 2 procent, villkor inga seriösa aktörer kommer vilja driva företag under. Det kan i sin tur ge följder som omfattande nedläggning av en välfungerande och för samhället viktig sektor. Med ökade kostnader för det offentliga, massiva köer och sämre kvalitet som följd. Förutom att ta ifrån medborgarna deras valfrihet. Förslaget är oerhört dåligt och den retorik man använder med övervinster, som att någon annan ska bestämma vad företag ska och inte ska få göra i vinst, är farlig om den sprider sig till fler delar av näringslivet.

Detta anser jag är viktiga stridsfrågor för året som kommer inom området företagsamhet. Det finns givetvis även andra viktiga frågor som bevakas bra och klokt från denna ledarsida, som försvar, säkerhet och terrorbekämpning. Vilken typ av utmaningar som än väntar under nästa år kommer det finnas ett fortsatt stort behov av frihetliga krafter som kämpar för fria människor på fria marknader, en kamp som jag känner mig trygg med att denna ledarsida kommer fortsätta föra. Tack för att ni har läst!

Mer läsning

Annons