Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det finns anledning att ge Håkan Larsson rätt

/

Håkan Larsson har länge talat inför döva öron om att Centerpartiet borde knyta band till PSL i Polen.

Annons

Säg den centerpartist som inte har hört Håkan Larsson (C) argumentera för att Centerpartiet borde återupprätta kontakten med det agrardemokratiska och värdekonservativa centerpartiet PSL i Polen.

Ett ämne Larsson hängivet engagerade sig under sin tid som Politisk chefredaktör här på ÖP och därefter som riksdagsledamot för Centerpartiet. Engagemanget har sedan fortsatt i form av otaliga blogginlägg, partimotioner och i den nyskrivna bok han presenterade under torsdagen "Grön politik för det goda livet" – en bok om Centerpartiets historia.

Under lång tid har Larsson tvingats tala inför döva öron. Någon centergrön international som samlar Europas agrardemokratiska partier har inte blivit verklighet under Maud Olofssons eller Annie Lööfs partiledarskap. Inte heller har en centerpartistisk grupp bildats i Europaparlamentet.

Centerpartiet är i stället kvar i den liberala ALDE-gruppen tillsammans med det finska centerpartiet Keskusta. En partigrupp som Fredrick Federley (C) kandiderar till vice ordförande för dessutom.

Tidigare har det inte funnits plats för, eller haft låg prioritet att fördjupa samarbetet med partierna i östeuropa.

Dels på grund av att utvidgningen österut kom senare och dels på grund av att den svenska intressesfären funnits på annat håll. Gemensamma intressefrågor har helt enkelt saknats.

Sedan medlemskapet i EU har Centerpartiet medvetet fördjupat sin relation med övriga liberala partier i Europa och i Sveriges grannländer för att nå ett större inflytande över den europeiska storpolitiken. Detsamma har gällt svenska regeringen, som inte alls blickat österut utan i stället sökt samarbete med europeiska storfräsare som Tyskland och Storbritannien samt de nordiska grannländerna.

Men det finns anledning för Centerpartiet att omvärdera sin politiska strategi och lyssna på Håkan Larssons vädjan. Utvecklingen i Polen är nämligen intressant – trots dess nyvalda regering. När Polen gick med i EU fruktade medlemsländerna att landet skulle bli lika stökigt som Spanien, lika arrogant som Frankrike och lika kluvet till medlemskapet som Storbritannien. Tvärtom har Polen gått från periferi och rätt in i storpolitken som en av unionens mest inflytelserika medlemmar tillsammans med Tyskland, Storbritannien och Frankrike. Landets tidigare premiärminister Donald Tusk är i dag Europarådets president. Den polska ekonomin har vuxit i ett enormt högt tempo och det är Polen, inte Tyskland eller Storbritannien som är den drivande kraften bakom att EU ska vara en stark motpol till rysk expansion i Ukraina.

PSL som Larsson håller kärt är inte Polens största parti, men det är dess äldsta och en stabil punkt i det annars röriga parlamentet i Polen. Centerpartiet borde därför lyssna till Larsson och återuppta sina kontakter med polska PSL. En återupptagen kontakt skulle gagna Centerpartiets förståelse för europeisk storpolitik och förbättra manöverförmågan i kommande förhandlingar.

Gör man det inte, tappar man inflytande i EU.

Annons