Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En självklar julklapp till historielösa centerpolitiker

/
  • Håkan Larsson har skrivit en ny bok om Centerpartiets historia.


Ny bok med ambitionen att dokumentera och tolka Centerpartiets och andra agrardemokratiska partiers historia i Europa.

Annons

Den som har läst Kjell Dahle och Håkan Larssons gemensamma verk Annerledes-Europa (norsk utgåva) kommer med säkerhet känna igen sig i Håkan Larssons nya bok Grön politik för det goda livet. Skillnaderna ligger i språket.

Annerledes-Europa är på norska och Grön politik för det goda livet är på svenska. Men bakom språket gömmer sig också en helt annan litterär ambition. Larssons svenska språk är enkelt att läsa och följa med i texten. I det norska verket är språket väldigt akademiskt och delvis svårtillgängligt för läsaren utanför akademin som vill tillgodogöra sig kunskap om de agrardemokratiska partierna i Europa.

Skälet till denna skiljelinje är givetvis enkel. Förutom olika språk skiljer sig också den norska och svenska språktraditionen. Dessutom är Dahle forskare och Larsson journalist.

Grön politik för det goda livet erbjuder en intressant genomgång av Centerpartiets och andra agrardemokratiska partiers historia.

Boken kan därför med fördel endast läsas för den historiska genomgången. Larsson vågar dessutom träffsäkert ta upp och kritisera de bruna element som fanns i Centerpartiets historia.

Vid slutet av boken när vi närmar oss Centerpartiets nutid övergår den till att bli en partsinlaga i hur Centerpartiets förändring ska uttolkas. Larsson är väldigt kritisk till det han kallar Centerpartiets nyliberala influenser och pekar där ut tankesmedjan Timbro som en av orsakerna. Han efterlyser också att partiet hittar tillbaka till sina ekohumanistiska rötter.

Ekohumanismen är dock, precis som liberalismen en ideologisk influens som hämtats in efter partiets grundande. I de agrardemokratiska partierna kom folkrörelsen först och ideologin därefter. Hur starkt ett partis första ideologiska hemvist ska väga lämnas därför till andra att uttolka.

Själv tror jag att partier omtolkar sig själva och sin ideologiska hemvist flera gången under historiens gång. Se bara på Liberalerna (fd Folkpartiet) som alltid kallat sig liberala. Men under historiens gång har liberal inneburit allt mellan frihet och förbud.

Kanske är det ärligare att som Centerpartiet göra, byta ideologi i stället för sin politiska hemvist. Jag uppfattar fortfarande Centerpartiet som ett grönt decentralistiskt mittenparti om än med ny ideologisk etikett.

Oaktat vad man tycker om Centerpartiets förändring är Grön politik för det goda livet en välgärning i nedtecknandet av Centerpartiets historia och en rekommenderad läsning för den som vill fördjupa sina kunskaper.

I ett nutida politisk landskap utsatt för press och omvälvande förändring kan boken fungera som en kompass. Det är nämligen lätt att tappa bort sig om man inte kan sin historia.

För Centerpartiets förtroendevalda borde den därför vara en självklar läsning under julhelgen. Med nytt år kommer nya utmaningar där kunskapen kan komma till användning.

Annons