Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU blir vad vi gör det till

/

”Du är vad du äter” lyder ordspråket. Samma sak gäller för EU. Unionen blir precis det vi stoppar in.

Annons

Det är två månader kvar till parlamentsvalet. 18 svenska ledamöter ska väljas. Det är viktigt att svenska folket säger sitt i början av juni, även om examensdagar och eventuellt nationaldagsfirande kan komma i vägen.

för många tycker att det inte spelar någon roll. Att den lagda rösten i slutändan inte betyder någonting när EU:s stora papperskvarnar drar i gång.

den enda garanten för att EU faktiskt ska bli bättre. Det vill säga hantera de saker som just EU kan göra bäst och låta annat förbli en nationell eller regional angelägenhet. 60 procent av de ärenden som kommer upp i kommuner och landsting härrör från EU. Just därför är det viktigt att de kandidater som skickas till parlamentet är de 18 vi allra helst vill ha.

Precis som så många andra föreställningar av vad som händer där nere på kontinenten är det ett felaktigt antagande att varken EU eller parlamentet spelar någon roll i våra vardagliga liv.

stort, absolut. Den färglöse och bekväma ledamoten försvinner alldeles säkert i mängden. För vad är Sveriges 19 ledamöter jämfört med Tysklands 99? Nu blir det dessutom hårdare kamp om de svenska platserna. 19 blir 18 då parlamentet krymper antalet stolar till totalt 736.

är villig att jobba för sin sak kan nå långt. Desto längre med en individuell agenda än vad som till exempel är möjligt i vår riksdag. Där låser partitillhörigheterna ofta röstetalen och resultatet är givet på förhand.

som skickas till Strasburg och Bryssel kan jobba på ett annat sätt. Här jobbar man inte nationsvis utan gruppvis. En drivande centerpartist i liberala gruppen ALDE kan göra skillnad liksom en duktig socialdemokrat i ESP.

Ledamöterna som suttit i parlamentet sedan 2004 är således vare sig utan makt eller ansvar. Vi ser och hör dem sällan i media, men de finns där.

som fattats i parlamentet eller förslag som lagts av kommissionen som dåliga, tål det att komma i håg att det också är svenska ledamöter som suttit i utskott, diskuterat, påverkat och slutligen röstat. En svensk kommissionär, Margot Wallström, har dessutom varit en av 27 delegater i kommissionen. Det går inte att enbart skylla på ett abstrakt ”EU”. EU är inte bättre än de beslutsfattare som bygget består av.

röstar oss till. Det är hög tid att visa att jämtar och härjedalingar bryr sig om mer än fjälljakten, gurkorna och snuset.

Nog så viktiga frågor – men definitivt inget som EU ska ödsla tiden på.

Mer läsning

Annons