Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Få bitarna på plats

/

Det ska vara enkelt, roligt och lönsamt att vara företagare i Sverige anser regeringen. Men ROT-avdraget som skulle ge bygg- och hantverkssektorn draghjälp ur krisen, blev mer krångligt än kul för de flesta.

Annons

att besluta om ett återinfört ROT-avdrag. På samma grunder som skattereduktionen för hushållsnära tjänster (RUT), är det tänkt att avdrag för reparationer, om- och tillbyggnader ska ge jobb åt företagen och förmå privatpersoner att hellre köpa vita tjänster. 50 000 kronor får man dra av på arbetskostnaderna.

Motsvarande RUT-avdraget har varit en framgång för att skapa arbetstillfällen. Det har dessutom legitimerat en städbransch som tidigare på ett oförkämt sätt chickanerats i pigdebatten. En viktig markering om Sverige ska ha ett bra klimat för företagsamhet och någonsin infria ovannämnda slogan.

Nu kommer våren och reparationsbehovet tycks tina fram hos de allra flesta. Det ska målas om, byggas ut, fixas till.

Men ROT-avdraget har trots sina klara ekonomiska fördelar ännu inte blivit det uppsving som vare sig politiken eller branschen hoppats på.

varit ett stående lockbete i annonser för alltifrån värmepannor, till fönster och tapetsering. Men kunderna har i alla fall avvaktat och desto mer sprider sig tveksamheten bland de proffessionella utövarna.

Mycket beror det på osäkerhet om vad som egentligen gäller. Hittills har köparna ansökt om rabatten. Men i sommar börjar en annan modell att gälla, företaget som säljer tjänsten ska ansöka om skattepengarna. Den uppenbara risken är att kunden inte är berättigad avdraget, många regler omger det här, och då är det småföretagarna som i slutändan står där med skägget i brevlådan.

Ett tankefel hos dem som konstruerat den praktiska utformningen. Incitamentet är naturligtvis det viktiga – att fler köper tjänsterna och på den vägen agerar katalysator för jobben.

hanteringen kan naturligtvis öka efterfrågan, men med det här upplägget är det många företagare som i sin tur undviker ROT-jobben. Det är obalanserat att småföretagaren ska ta hela risken, då det är omöjligt att veta om kunden har rätt till ROT-avdraget eller inte.

En regering som tack och lov vill bygga ett mer företagsamt Sverige har nu anledning att se om sitt eget hus. Låt den här bra åtgärden bli till mer än luftfäktning med ett system som funkar både för kund och företagare.

Mer läsning

Annons