Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finlands reservister redo att lösa Sveriges officersproblem

När den svenska Försvarsmakten ska återställa sina personalunderskott, hantera pensionsavgångar samt troligen växa kraftigt i framtida försvarsbeslut så är den kritiska faktorn officerare.

Annons

Lyssna på Podd72: #20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid och samtalet med reservisternas ordförande Mikko Savola som också är riksdagsledamot (C)

Finns att ladda ned på iTunes och Acast .

Finlands president Sauli Niinistö och kung Carl XVI Gustaf inspekterar hedersvakt i Helsingfors 2015.

Utan officerare inga utbildade soldater eller nya officerare. Utan officerare inga krigsförband. Och utan krigsförband inget försvar.

Sverige har pratat om officersbrist i flera år utan att komma till rätta med problemen. I fjol fanns 150 platser på officersprogrammet, medan bara 115 började. Flera år av kullar som inte har fyllts tillsammans med personalomsättning gör att just officersbristen är den kritiska faktorn för upprustning.

Till exempel har mer än var fjärde officer, som tagit en examen sedan 2010, inte en anställning i Försvarsmakten. Visst kan löner och villkor vara incitament för att lösa problemet men risken är att underskottet på officerare inte kan åtgärdas snabbt ändå.

Läs mer: Nej, 12 kanoner löser inte Sveriges försvarsproblem

Och Sveriges problem är väl uppmärksammat i Finland. Det fördjupade försvarssamarbetet gör att man i Helsingfors med oro ser på svenska brister. Mikko Savola är de finländska reservisternas ordförande, är riksdagsledamot för Centerpartiet och sitter i försvarsutskottet.

I ett samtal i Podd72 konstaterar Savola att de finländska reservisterna finns tillgängliga, även för Sverige.

– Det vi kan bidra med är vår kunskap och hjälpa till med utbildning. Hjälp mellan Finland och Sverige handlar om hjälp åt båda håll.

Ett hundratal värnpliktiga muckade från Amfibieregementet Amf1 i Berga, Stockholm 2010. De sista värnpliktiga  innan värnplikten lades i dvala. Nu är den på väg tillbaka igen.

Finlands reservister deltog också i uppbyggnaden av den estniska försvarsmakten efter att landet återfick sin självständighet 1991. Och det är framför allt på armésidan som Finland kan spela en roll.

Den traditionella rollen mellan Sverige och Finland har varit det ”hotade landet och det skyddade landet”. Där Sverige i vinterkriget 1939-1940 bland annat bistod med en tredjedel av sitt flygvapen. Stora delar av den bästa materielen i de svenska förråden sändes till Finland tillsammans med en frivilligkår och krediter som motsvarade halva Finlands budget.

Läs mer: "Försvara oss som tigrar och lejon, tillsammans"

Idag är relationen annorlunda. Sverige är mer geografiskt utsatt vid en konflikt i Östersjöområdet och upprustningsbehovet är stora.

När försvarssamarbetet söker nya former kan nya helt okonventionella lösningar bli aktuella. Som att finländska reservister kan hyras in för att bli trupputbildare i Sverige eller att svenska värnpliktiga delvis utbildas vid världens enda svenskspråkiga amfibiebrigad, Nylands brigad i Dragsvik.

– Nu när vi diskuterar mycket i Finland och Sverige om hur vi ska fördjupa vårt försvarssamarbete så är de finländska reservisterna redo att vara en resurs, säger Mikko Savola i Podd72.

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#10 Podd72 går på världspremiären för Gripen E

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar

Annons