Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

För hög svansföring

/
  • Svenskt  Näringslivs ordförande Signhild Arnegård Hansen har rätt i att något måste göras, men ett lönestopp kan ge fel effekt.

Kravet från Svenskt Näringsliv på lönestopp inför avtalsrörelsen provocerar facken. Nu ligger det i en intresseorganisations karaktär att driva på. Men vägen från provokation till resolution är lång.

Annons

Jobben fortsätter vara den stora utmaningen för svensk politik. Men det finns en risk med den politiska klyvning mellan löntagare och arbetsgivare som utkristalliserar sig.

Så länge löntagarna är fler än arbetsgivarna är det till favör för vänstern.

Samhället i helhet vinner inte alls på uppdelningen. Ena parten kan inte föda sig utan den andre. Den insikten har under stundom präglat samförståndet på svensk arbetsmarknad.

En samsyn som på senare tid lokalt har tvingats fram, då tillfälliga lönesänkningar blivit ett sätt att klara krisen och behålla jobben. Mot den bakgrunden kommer lönestopps- kravet inte som någon överraskning.

Men Svenskt Näringsliv nöjer sig inte med att reta upp löntagarsidan. Finansminister Anders Borg, som bjudits in att tala på organisationens pågående Framtidsdagar i Stockholm, kritiseras hårt av Svenskt Näringslivs ordförande Signhild Arnegård Hansen.

Skälet är oförmågan att se till annat än de makroekonomiska teorierna och hon upprörs över att Borg och ministerkollegan Sven Otto Littorin avfärdar Svenskt Näringsliv som ett särintresse.

Visst är det ett problem att företagens betydelse för välfärden inte får större erkännande. Företagen är ett riksintresse. Utan företag, inga jobb. Utan jobb, inga skatter och heller ingen välfärd.

Då gynnar det inte heller Moderaterna att ånyo gå till val på sänkta skatter.

Men ett lönestopp säkrar inte på egen hand jobben. Det stora problemet just nu är att efterfrågan är låg. Folk sparar hellre än konsumerar.

För lite i plånboken hos den enskilde hämmar utvecklingen. Om det sedan beror på för hög skatt, eller på att lönerna inte följer med i övrig kostnadsutveckling, det spelar liten roll i slutändan. Effekten är den samma. Lite pengar, låg konsumtion. Låg efterfrågan betyder mindre jobb åt företagen.

Den avtalsrörelse som närmar sig sker i sammanhang av brant rasande BNP och stigande arbetslöshet. Så Svenskt Näringsliv är inte fel ute när de konstaterar att något måste göras.

Men nog vore det bra för balansens skull om svansföringen sänktes en aning. Det sista Sverige behöver är att opinionen drivs in i armarna på de röd-gröna. Deras näringspolitik gynnar varken löntagare eller arbetsgivare. Minns utanförskapet 2006 – och då var det dessutom högkonjunktur.

Mer läsning

Annons