Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hårt jobb lönar sig

/

Det fanns nog de som log i mjugg över jordbruksminister Eskil Erlandssons vision om Sverige som Matlandet, när han presenterade idén i fjol.
Men de som ännu inte insett potentialen i mattillverkningen i landet, och inte minst i länet, är ute i ogjort väder.

Annons

Längtansfulla blickar har många gånger riktats ut över södra Europa och den fantastiska matkultur som bevarats och vidareutvecklats där. Samtidigt har vi blundat för de möjligheter vi själva har. Disponibel jordbruksmark, frisk luft, rent vatten och kunskap.

mer än god mat. Det är en utvecklingskraft som ger många mervärden. Det öppna och levande landskapet. Attraktionskraft och arbetstillfällen. Ett hållbart samhälle.

det som inställningarna härvidlag håller på att vända till något verkligt positivt för Jämtland och Härjedalens del.

Dels sett till framtidstron och drivkraften som många producenter och påskyndare inom området har, men också genom det intresse som ”utifrån” visas för den jämtländska matkulturen.

Ett exempel är de femton studenter från Slow Foods universitet i italienska Pollenzo som för närvarande vistats i länet.

De går sin sista termin på mastersprogrammet i gastronomi och kommer ifrån många olika länder. Fem av tio dagar i landet ägnas länet, med besök bland annat på Raftsjöhöjdens getgård och samevistet Njarka.

har vi eldsjäl-arna och matentreprenörerna att tacka för. Hårt, målmedvetet och framför allt mångårigt jobb ligger bakom den status som Matjämtland uppnått i dag.

ta tillvara och stärka den positionen.

Det är till exempel orimligt att den jämtländska maten ska bli något enbart för den turistvänliga delikatesshyllan. Nästa steg bör vara att råvarorna gör definitivt intåg i de offentliga serveringarna. Kommunerna och landstinget måste ge producenterna chansen på allvar.

Mer läsning

Annons