Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska EMU lyckas överleva i det nya Europa?

Politisk populism är på frammarsch vilket ställer till det för ansvarstagande regeringar.

Annons

En förlorad folkomröstning senare och Italiens premiärminister Renzi avgick. Efterträdaren är inte bättre, det finns en risk att komikern och superpopulisten Grillo tar över. Hans parti Femstjärnerörelsen samlar 30 procent av rösterna.

Beppe Grillo. Komiker, politiker, populist.

Händelserna i italiensk politik är inte smickrande, men knappast särskilt uppseendeväckande. 90-talets politiska skandal "tangentopoli" raderade det statsbärande partiet Kristdemokraterna och efter den händelsen har det politiska systemet egentligen inte lyckats reparera sig. Med svenska mått mätt var det inte bra innan "tangentopoli" heller. Men Italien fungerade.

Nordost om Italien har Österrike precis tagit sig ur sitt hårresande presidentval där den oberoende kandidaten Van der Bellen lyckligtvis vann över högerpopulisten Hofer. Annars hade Österrike varit det första landet i Europa med en högerpopulist som statschef efter andra världskriget. Högerpopulisten Hofer fick 46 procent av rösterna, en förlust i sitt eget namn.

Vid sidan av detta: Följetongen om den grekiska ekonomiska tragedin, Storbritanniens beslut om att lämna EU, polska medielagar och övrig polsk politisk utveckling, misslyckad president i Frankrike, med mera. Listan kan göras lång över händelser i Europa som utmanar stabilitet, sammanhållning och liberal demokrati. Att Donald Trump blev vald till president är ur det avseendet ingen isolerad eller unik händelse för USA. Samma mönster har kunnat ses i Europa under en tid nu.

Frågan är hur EMU, den gemensamma valutan för flera EU-länder ska kunna klara sig i den nya politiska miljön som formas. Euron har alltid varit ett politiskt projekt, inte ett strikt ekonomiskt, och är beroende av att dess medlemsländer fattar rationella beslut och ställer upp för varandra i händelse av ekonomisk kris. Men finns mandatet för ansvarstagande och långsiktiga beslut i ett allt mer populistiskt Europa?

Den frågeställningen kan snart bli satt under prov. I internationell affärspress talar man nu om en blivande bankkris i Italien vilket kan smitta av sig och bli en ny europeisk finanskris. Allt beror på om de italienska storbankerna lyckas locka till sig det privata kapital man behöver, men med ökad politisk osäkerhet är det mindre sannolikt.Italienska banker sägs sitta på en dryg tredjedel av Europas dåliga lån, samtidigt är bankerna hjärtat i den italienska ekonomin, den tredje största i EU. Eurons största svaghet har alltid varit behovet av att medlemsländer ställer upp och stöttar varandra i händelser av finansiell oro och nöd. Kan euroländerna tackla en italiensk bankkris i en tid där Angela Merkel snart är ensam vettig medlem?

Annons