Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inrikespolitisk EU-debatt

/
  • Fredrik Reinfeldt var ovanligt på hugget i partiledardebatten om EU-valet, som annars handlade väl mycket om inrikespolitiken. Foto: scanpix

Onsdagens partiledardebatt handlade mer om svensk inrikespolitik än EU-valet som det var tänkt. Men mellan ronderna gick ändå att utläsa att statsminister Fredrik Reinfeldt är tydligt taggad inför det svenska ordförandeskapet.

Annons

Han var ovanligt på hugget i talarstolen och rev faktiskt ner några spontana applåder när han talade om ansvarstagande och jobb.

Låt vara att de sannolikt kom från de redan frälsta i församlingen. Formtoppen behövs i fall Sverige ska nå eftersträvansvärda resultat i rollen som ordförandeland.

Av större betydelse innan det uppdraget tar vid i sommar, är förstås att de borgerliga partierna övertygar väljarkåren.

att göra för att ta in på Socialdemokraterna i den matchen. För närvarande sitter de på flest svenska platser i parlamentet.

Det kan komma att förändras något då opinionen gentemot EU svängt i Sverige på senare tid. Klimathotet och finanskrisen har tydliggjort behovet av att hjälpas åt. Kanske är det faktorer som också kan bättra på själva valdeltagandet den här gången.

I EU-perspektiv finns nämligen en tydlig skiljelinje mellan blocken och det gjorde det också i partiledardebatten.

Antingen tror man på EU och därmed på betydelsen av öppna gränser och röstar på något Alliansparti.

Eller så gör man inte det. I det fallet är det till att rösta på något av de andra alternativen på mer eller mindre socialistisk sida om blocken som i högre grad vill stänga till och klara sig själv.

inte oväntat kollektivavtalen och konflikträtten. Reinfeldt hävdade att den svenska modellen är en fråga för Sverige att värna och att EU inte ska lägga sig i. Socialdemokraterna vill tvärtom ta frågan till EU och hoppas väl att människors oro för jobben och lönerna ska bli språngbräda i valrörelsen.

Men den ”armé av låglönare”, som listettan Marita Ulvskog (S) inte så lite chikanerande varnat för, utgör inte det hot mot arbetsmarknaden som det faktum att de svenska jobben flyttar utomlands.

Landet behöver mer än någonsin ett gott företagsklimat. Led i det måste vara att arbetsmarknadens parter även fortsättningsvis kommer överens med varandra. Reglering från EU skulle stärka samförståndet lika lite som det skulle stärka förtroendet för EU och dess förmåga att ägna sig åt rätt saker.

är också vattendelaren i debatten om den fria vården. En röst på Centern innebär att landstingets vårdköer inte egenmäktigt ska avgöra hur länge en patient ska få vänta på en livsavgörande operation. Finns plats i annat EU-land ska den självklart kunna nyttjas. Värna människan inte de invanda systemen, var beskedet från Maud Olofsson. Det är en strukturomvandling Sverige behöver.

Mer läsning

Annons