Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lars Ströman: Moderaternas två dundermissar i valet till Europaparlamentet

Moderaterna gör två dundermissar i valet till Europaparlamentet. 1. De slänger ut Anna Maria Corazza Bildt från listan. 2. De föreslagna toppkandidaterna har – att döma av presskonferensen – inte en susning om hur EU fungerar.

Annons
Anna Maria Corazza Bildt är för populär för Moderaterna. Därför får hon inte vara med på listan inför EU-valet.

Anna Maria Corazza Bildt blev inkryssad i valet till Europaparlamentet 2009. Det finns bara ett skäl till varför den moderata nomineringskommittén helt och hållet har uteslutit henne från listan: Om hon så skulle stå på den allra sista platsen skulle hon ändå ha goda förutsättningar att bli inkryssad. Hon är alltså på tok för populär! Och detta i ett parti som i princip gillar personval.

Moderaterna visar ett närmast demonstrativt ointresse för Europa.

I en mätning som kom här om veckan svarade åtta av tio svenskar att de tycker att EU-medlemskapet är bra. Aldrig har stödet för EU varit så stort. Mot den bakgrunden har partierna alla förutsättningar att driva en spänstig kampanj inför EU-valet och att öka valdeltagandet.

Men Moderaterna visar ett närmast demonstrativt ointresse för Europa.

Moderaternas föreslagna toppkandidat Tomas Tobé säger att han inte vill ha ett EU med olika hastigheter. Och så lade han hurtfriskt till: "back to basics". Intressant! Kommer Moderaterna därmed att föreslå att Sverige ska ansluta sig till euron? Det är nämligen ett typiskt exempel på ett EU med olika hastigheter. Och det handlar definitivt om "back to basics" att vara med i valutaunionen. När Sverige gick med i EU 1995, så var riktlinjerna för den europeiska valutan klara.

Så vad Tomas Tobé än säger: Han är för ett EU med olika hastigheter.

Vid sidan av Sverige är det bara Polen och Ungern som vägrar ansluta sig till den europeiska åklagarmyndigheten mot fusk med EU-medel. Moderaterna ilsknade till mot statsminister Stefan Löfven när han sade att en svensk anslutning till nämnda myndighet skulle kunna övervägas.

Så vad Tomas Tobé än säger: Han är för ett EU med olika hastigheter. Det är reglerat i EU:s fördrag. Och jag tror inte att Moderaterna tänker gå till val på att kräva en fördragsändring.

De moderata kandidaterna till Europaparlamentet kommer att lära sig den hårda vägen att det inte fungerar att komma till parlamentet och strida för den svenska linjen.

På presskonferensen nämndes att EU inte ska få lagstifta om sociala frågor eller om arbetsmarknad. Men EU har lagstiftat på dessa områden i årtionden. Det finns till exempel ett arbetstidsdirektiv, ett direktiv om diskriminering på arbetsmarknaden och ett direktiv om vilket lands sociala skyddsnät som ska gälla när du bor eller arbetar i ett annat EU-land. Det finns även ett särskilt direktiv om vilka arbetsvillkor som ska gälla om du arbetar i ett annat EU-land.

De moderata kandidaterna till Europaparlamentet kommer att lära sig den hårda vägen att det inte fungerar att komma till parlamentet och strida för den svenska linjen. Tänk dig själv om du sitter i Europaparlamentet. En ledamot från Luxemburg säger att "nu måste ni ansluta er till den luxemburgska linjen". Skulle du entusiastiskt ansluta dig till hans eller hennes förslag?

Ledamöterna i Europaparlamentet kan göra skillnad. Om de sätter sig in i sakfrågorna. Om de är bra på att argumentera. Om de kan övertala ledamöter även från andra partigrupper än sin egen.

Cecilia Wikström är en tillgång för Liberalerna för att hon åstadkommit saker. Hon har till exempel en nyckelroll för att få till stånd en ny gemensam lagstiftning om flyktingar.

Marit Paulsen var en röstmagnet för Liberalerna för att alla visste att hon var en förkämpe för djurskydd och bra livsmedel. Cecilia Wikström är en tillgång för Liberalerna för att hon åstadkommit saker. Hon har till exempel en nyckelroll för att få till stånd en ny gemensam lagstiftning om flyktingar.

Just livsmedel har varit en av Anna Maria Corazza Bildts profilfrågor. Men hon får inte vara med längre, om den moderata nomineringskommittén får igenom sitt förslag i partirådet den 23 november.

Mer läsning

Annons