Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lettisk krasch allt närmre

/
  • Priserna på saluhallen i Riga stiger när Lettlands valuta går mot botten. En devalvering ter sig oundviklig och då förlorar svenska banker miljarders miljarder.

Snart kommer räkningen från de svenska affärsbankernas framfart i Baltikum. Den dimper ner på regeringens bord och kan innebära ingrepp i vår välfärd. Precis som på 1990-talet får skattebetalarna ta notan.

Annons

Just nu spekuleras om devalvering av Lettlands valuta. Skrivs den ner åker SEB:s och Swedbanks kreditförluster i Baltikum upp i raketfart.
Det faktum att statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg offentligt läxar upp bankerna för deras vårdslöshet på baltisk lånemarknad, vittnar om att de vet mer än oss andra om framtiden. Räkna med eländes elände. Krutdurken Lettland exploderar snart.


"Vi klarar en lettisk valutakollaps", hävdar Anders Borg.
Ja men frågan är till vilket pris? Här kostar det i förlorade välfärdsmiljarder om och när regeringen blir räddningsplanka för undvikande av en svensk Lehman Brothers-konkurs.
På SvD ekonomi skriver Per Lindvall: "Högsta ansvariga som Jan Lidén och Carl-Eric Stålberg på Swedbank, och Annika Falkengren och Marcus Wallenberg på SE Banken, har kommit mycket lindrigt undan för dessa excesser".
Kritiken är svidande men rättmätig. Svenska bankföreträdares girighet utgör nu ett partiellt hot även mot svensk ekonomi.


En ren gåta är att Swedbanks ordförande Carl-Eric Stålberg blev omvald vid stämman i våras. Han har varit med om hela resan, men vägrar ta ansvar. Istället klamrar han sig kvar och vill tjäna in ytterligare pensionsmiljoner innan någon annan får ta vid.
Det är så dåligt, med tanke på de skador han och andra tidigare toppfigurer ställt till med för bank och samhälle. Och än har vi inte sett slutet.
Huvudägare Marcus Wallenberg lär inte heller i förstone släppa taget om SE Bankens ordförandeklubba. Även i detta styrelserum måste dock frågan om professionalitet snart väckas.


Händer det värsta slår det ofelbart även mot länet. Här trixar och donar våra jämtländska och härjedalska kommuner och landsting med underfinansierade budgetar. De ligger illa till, men kan få ännu svettigare om Moder Svea tvingas överta någon svajig affärsbank. Då lär inget utrymme finnas för valfläsk till offentlig sektor, ens under valåret 2010.

Mer läsning

Annons