Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

LRF:s politiska vinst med en livsmedelsstrategi får inte bli en papperstiger

Partierna är överens om målen men inte om hur målen ska nås
.

Annons

Regeringen, Alliansen och Vänsterpartiet är överens om gemensamma mål för en livsmedelsstrategi fram till 2030. Målen handlar om sådant som att jordbrukets regler och villkor ska bli bättre, att konsumenter ska kunna göra medvetna mål, större livsmedelsexport och att innovationer inom livsmedelskedjan ska öka. Exempelvis nämns ändamålsenliga skatter, administrativa lättnader och at politiska åtgärder ska syfta till stärkt lönsamhet och konkurrenskraft. Det handlar alltså om kloka och väl avvägda mål.

Det är tack vare LRF:s ihärdiga lobbyarbete som partierna lyckats nå en överenskommelse, ett erkännande som LRF förtjänar. Samtidigt är LRF:s lobbyarbete talande för Helena Jonssons sista år som LRF-ordförande, man har varit överdrivet flitig med att påminna partierna om att en överenskommelse är viktig, men uttryck för konkretisering har blivit lidande. Hittills är segern bara halvvägs eftersom politikerna är överens om vilka mål som ska uppnås, men inte hur man ska komma dit. Därför blir uppgiften för nästa LRF-ordförande väldefinierad, att greppa stafettpinnen från Jonsson och föra frågan vidare med konkreta krav på politiska reformer som måste till för att målen fram till 2030 ska uppnås.Man vinner inga popularitetspoäng genom att lyfta kritik mot överenskommelsen och dess brister. Särskilt inte när många läsare väntat på att politikerna äntligen ska enas och att jordbrukets villkor ska förändras till det bättre. Ändå måste det skrivas ut: När politikerna är överens om ett mål men inte om hur målet ska nås finns det en risk att överenskommelsen blir en papperstiger och därmed en fälla för jordbruket.

Ett uppenbart exempel som talar för den oron syntes redan under presskonferensen där landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) uppgav att regeringens livsmedelsstrategi som presenteras nästa vecka inte kommer innehålla några kvantitativa mål. Med det blir den uppföljande granskningen av regeringens arbete med livsmedelsstrategin en sorts bedömningssport där det blir svårt för LRF och Sveriges bönder att utkräva ansvar av regeringen.

Riksdagsledamoten Kristina Yngwe som varit Centerpartiets representant under förhandlingarna har en glasklar uppfattning om vad målen innebär för regeringens politik: – Om regeringen menar allvar med dessa mål förutsätter jag att de snarast stoppar sina planer på den kilometerskatt som, tvärt emot målen vi nu enats om, leder till ökade kostnader och sänkt konkurrenskraft för bönder, livsmedelsindustri och handel. Frågan är om regeringen håller med. Vad innebär en ändamålsenlig skatt? Räcker det att kilometerskatten undantas från enskilda vägar för att den ska räknas om ändamålsenlig? Vi vet redan att Alliansen inte kommer ställa sig bakom regeringens livsmedelsstrategi. Förhoppningsvis tar därför Alliansen ett modigare grepp om livsmedelspolitiken och presenterar konkreta och kvantitativa mål. Livsmedelspolitiken får inte fastna i en partipolitisk bedömningssport.

Mer läsning

Annons