Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Marknaden är starkare än Trump

Jorden överhettas. Sedan år 2000 har 16 av de 17 varmaste åren inträffat.

Annons

Läget för klimatet är riktigt allvarligt. 16 av de 17 varmaste åren någonsin har inträffat sedan 2000 och vi ser resultatet i smältande isar, skogsbränder, översvämningar och ett allmänt mer instabilt och osäkert klimat med stormar och värmeböljor. Vi kan inte säga exakt hur lång tid mänskligheten har på sig, jag tänker i alla fall inte låtsas om att vara kvalificerad nog att göra en sådan förutsägelse, det vi kan göra är att lyssna på de experter i ämnet som finns och som helt enkelt sammanfattar budskapet med att det är väldigt bråttom. Inte för att jorden inte har varit med om stora omvälvande förändringar förut. Den har klarat omfattande vulkanutbrott, meteoriter, istider och andra katastrofer. Men det har inneburit massdöd av planetens liv. Ytterst är det inte planeten det handlar om, den klarar sig, det är vi och vår livsmiljö som kommer försvinna.

För den som bryr sig om vår arts fortsatta existens på finns dock många goda tecken. De allra flesta stora nationer är idag överens om att vi måste börja jobba på en förändring. Det är sådana som de, Kina, USA och Indien, som gör verklig skillnad, om hela Sverige försvann från jorden yta skulle det bara innebära en förändring på marginalen. Därför är det positivt att länderna nu tagit det senaste klimatavtalen på större allvar. Därför är det också många som nu är mycket oroliga över att Trump är ny president i USA. Han har tidigare förnekat klimatförändringar och sagt sig vilja stödja den smutsiga amerikanska kolindustrin.Det finns hopp. Inte ens en av världens mäktigaste män kan rå på en ännu mäktigare kraft som tack och lov här verkar för vårt bästa. Marknad och teknik. Innovationen har gett oss förnybar energi, framförallt ständigt bättre solkraft, som är betydligt billigare än kol. I kombination med den förbättrade tekniken för batterier och lagring innebär det att alltifrån värma hus och köra bilar kommer bli betydligt mer effektivt och billig att göra med förnybar energi än med uppgrävd kol, hur mycket Trump än vill subventionera. USA kan sitta och försöka sälja sin kol och sin olja bäst de vill, om resten av världen inte vill köpa och har egna billigare alternativ kommer det inte löna sig.

Rapporterna går åt rätt håll, efter industrialisering och århundraden av att bränna fossila material släpper vi nu ut mindre igen och utvecklar allt fler lösningar som är både renare och billigare. Den svenska skogsproduktionen, solen i Sahara, nya bättre källor kommer bli allt viktigare. Det betyder inte att vi kan slappna av, eller att faran är över. Men det betyder att det finns ett hopp, och att inte ens ett hot som Trump ensamt kan släcka det.

Annons