Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oacceptabla väntetider borde få fler att vända sig till privat tandvård

Det är eländigt att lyssna på radio Jämtlands rapportering om väntetiderna till folktandvården.

Annons

Att behöva vänta upp till ett år eller mer på att få besöka tandläkaren är oacceptabelt. Så är situationen för de som går till folktandvården i Hammarstrand i dag. Att det är långa väntetider bör heller inte komma som en överraskning, redan i somras kom rapporter om att folktandvården hade problem med sin bemanning.

Att det är långa väntetiderna beror på att folktandvården saknar personal och att flyktingmottagandet inneburit flera nya patienter med akuta besvär. Att de med akuta besvär ska prioriteras först är en rimlig avvägning, därefter kommer barn och ungdomar. Vi som tillhör kategorin vanligt folk med vanliga besvär får finna oss i att aldrig vara första prioritet för folktandvården. Så ska det naturligtvis också vara, men det är inte värdigt att man ska tvingas vänta i ett år på att få se en tandläkare. Enligt Kristin Gahnström Jonsson, tandvårdschef i Region Jämtland Härjedalen blir situationen bättre till hösten då man har mer personal.

Den som inte vill stå i folktandvårdens långa köer borde titta på privata alternativ. Om fler väljer privat tandläkare avlastas också folktandvårdens köer – även om folktandvården själv säkert behåller sina patienter med betalförmåga. Tänderna är dock en del av kroppen, det borde vara i fokus för den som söker tandvård och inte folktandvårdens ekonomi. Kostnaden hos privata tandläkare brukar vara något högre än folktandvården, men väntetiderna är kortare. De flesta privata tandläkarkliniker är dessutom anslutna till Försäkringskassan vilket innebär att du har rätt till samma statliga stöd som hos folktandvården; till exempel tandvårdsbidrag. Ungefär varannan söker sig i dag till privat tandvård, förmodligen för att man upplever att servicen är bättre och tiden med tandläkaren mindre stressad.

Samtidigt finns politiska felprioriteringar för tandvården som stör mig. Det är inte vettigt att jag och andra med mig som har en rimligt god lön ska ta del av tandvårdsbidrag om 300 eller 150 kronor för att besöka tandläkaren. Vi har betalförmåga och bidraget borde göras om och tillfalla de som har störst behov av ekonomiskt stöd; barn, studenter, pensionärer och vuxna med låg inkomst. Samtidigt borde bidraget kunna läggas på hög för att på så sätt minska den ekonomiska bördan vid akut tandvårdsbesök och andra behandlingar som är kostsamma.

De allra flesta klarar av att betala för en vanlig tandundersökning hos tandläkaren, det är mer avancerad hjälp som är kostsamt. Fler skulle välja rotfyllnad framför att dra ut en tand ifall vi hade haft en smartare politik för en bättre tandhälsa. Riktade bidrag till breda grupper saknar spetsen att göra skillnad i människors liv.

Mer läsning

Annons