Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Obegripligt byggande av luftslott

/

Det är ingen katastrof att ta en politisk motgång. Folkvalda som stöter på patrull och ändrar sig väcker ofta sympati. De som inte kan byta fot i en föränderlig värld är däremot trångsynta. Därför är landstingsmajoritetens luftslottsbygge i regionfrågan fullständigt obegripligt.

Annons

Ett Mitt-Sverige i nuvarande skepnad kan aldrig väcka allmänhetens respekt. Det vet också Jämtlands läns landsting. Ändå skickas en lång harang till Kammarkollegiet i Stockholm varifrån regionbyggarna vill ha fortsatt grönt ljus.

Brevet är ett svar till myndigheten som för några månader sedan krävde förtydliganden om företeelsen Mitt-Sverige. Skepsis har hela tiden funnits på riksnivå. En ny region med bara Jämtlands län, Sundsvall och Ånge, men utan Ångermanland, har inte väckt regeringens, finansdepartementets eller Kammarkollegiets gillande.

Signalerna uppifrån borde ha nått även socialdemokrater, vänsterpartister och miljöpartister i Jämtlands läns landsting. När inte fler kommuner och därmed medborgare ingår i projekt Mitt-Sverige, hade det varit lämpligt att tänka om.

I stället bjöd i onsdags landstingsfullmäktige upp till splittrande debatt i ämnet, med meningsskiljaktigheter i öppen dager. Majoriteten bär nu ett tungt ansvar. Det verkar bara dumdristigt att skicka iväg det svar som i dag når huvudstaden. En fråga som denna kräver samsyn för en framtida positiv länsutveckling.

till Kammarkollegiet beskrivs att Ångermanland är en naturlig samarbetspartner till Jämtlands län. Därför vore det bra om även ångermanländska kommuner ingår. Nu är ingen med – de vill inte. Ändå framhärdar alltså jämtländska regionbyggare med sitt ursprungsförslag.

Inga ytterligare kommuner har hoppat på det tåg som nu tuffar iväg mot oviss ändstation. Allt förvandlas till ett luftslottsbygge. Önskningar om en verklighet finns, men kartans realitet är en annan.

Då måste klarsynta folkliga ledare tänka om. Jämtlands län kan göra som Gotland. Skapa en egen sammansvetsad region. Den blir liten, men bättre det än ett kantrat och föga sammanhållet Mitt-Sverige.

ett medborgarrådslag i kommunerna kring regionfrågan är en utmärkt omstart. Konsekvensanalyser och fakta kan tills dess tas fram på helt andra grunder än hittills.

Därför, snälla Robert Uitto & Co: Visa storsinthet. Ta nya tag och vinn respekt. Nuvarande förslag leder bara till ytterligare splittring.

Mer läsning

Annons