Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oksanen: Sämsta skörden sedan 50-talet

I äldre tider hade svälten stått för dörren. Skördeåret 2018 kan inte sammanfattas som annat än katastrof. Trots moderna produktionsmetoder så blev årets skörd den sämsta sedan 50-talet. Samtidigt har Sveriges befolkning ökat med nästan tre miljoner.

Annons
Det här är en ledartext av Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning (c) och ledarskribent Östersunds-Posten (c).

Det är Lantmännen som uppdaterat sin uppskattning av den samlade skörden .Resultatet blev till och med sämre än befarat, bara 3,5 miljoner ton. Det är nästan en halvering jämfört med ett normalår.

Effekterna av en halverad skörd blir både långvarig och långtgående. Torkan som slog ut en stor del av skörden innebär att Sverige inte längre är självförsörjande när det gäller basvaran spannmål. ”Även produktionen av mejeriprodukter, kött och öl påverkas negativt”, konstaterar Lantmännens Mikael Jeppsson i ett pressmeddelande.

Lantmännen har redan betalat ut 150 miljoner kronor till sina medlemmar som stöd, ytterligare 100 miljoner har satts av. I åtgärdspaketet finns avtalslättnader och sänkta krediträntor.

Trenden har varit drastisk och vi är sårbart beroende av ett litet antal producenter.

Jordbruk med små marginaler som pressats hårt av konkurrens riskerar att slå igen. Trenden har varit drastisk och vi är sårbart beroende av ett litet antal producenter. Enligt Jordbruksverket fanns det nästan 57000 mjölkbönder 1976. Sammanlagt ägde dessa nästan 665 000 mjölkkor. 2017 var det bara strax under 3600 företag kvar, som hade under 322 000 mjölkkor.

Torksommaren 2018 riskerar att få efterföljare. Klimatförändringar medför att extremväder blir vanligare, vilket påverkar jordbrukets förutsättningar. Vi kan inte ta dagens bekvämligheter och låga priser för givet i framtiden. Kombinationen av klimatet och säkerhetshot visar hur skört det moderna Sverige är när det gäller livsmedelsförsörjningen..

För jordbrukspolitiken borde 2018 vara en väckarklocka. Sverige behöver fler partier än Centerpartiet som bryr sig om att vi ska ha något att äta i framtiden. Jordbruket behöver lämna facket särintresse till att omfamnas mer som ett allmänintresse..

Annons