Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pass upp för kyrkligt förfall

/
 • Lappkapellet i Vallbo är ett av 3 400 svenska kyrkorum som måste vårdas utifrån vårt kulturarv ...... men färgen flagnar och förfallet pågår.          Foto: Per Hansson

Färgen flagnar på kapellet i Vallbo. Det är ingen vacker syn. Därför måste svenska staten skjuta till mer pengar för att vårda våra kyrkobyggnader.
I tider när kyrkorna används som flitigast för konfirmation, bröllop och skolavslutningar, finns anledning att trycka på det här.

Annons

Kyrkorna är en omistlig del av kulturarvet. I vardagen bryr vi oss kanske inte, men det är olustigt att exempelvis närma sig vackert belägna Vallbo Lappkapell i Västjämtland, och se hur kyrkan förfaller.

Just nu pågår en omförhandling mellan stat och kyrka när det gäller så kallat kyrkoantikvariatiskt stöd. De här pengarna får kyrkan av staten för att upprätthålla kyrkobyggnadernas standard. I år betalas 465 miljoner kronor ut. Pengarna ska räcka till 3 400 kyrkor, bönhus och kapell.

parterna hävdar Svenska kyrkan underfinansiering. Argumentet är rimligt utifrån att kulturminneslagen ställer stora krav. Byggnaderna måste hållas i gott skick.

I takt med att Stat och Kyrka kommer allt längre från varandra riskerar frågan hamna mellan två stolar. Kyrkan dras med ansträngd ekonomi när både medlemsantal och skatteintäkter viker. Då minskar möjligheten att spendera stora resurser på antikvariatisk upprustning.

Efter skilsmässa stat/kyrka kan staten å sin sida känna mindre kyrkligt ansvar.

Med färre medlemmar i Svenska kyrkan och i andra trossamfund, är det diskutabelt om alla byggnader skall behållas intakta. De kommer aldrig att användas som förr. Rationaliseringar inom pastorat och församlingar visar med tydlighet på detta.

används våra kyrkor flitigt. Konfirmationer avlöser varandra. Snart är det skolavslutningar – där visserligen många tagit direkt avstånd från att vara i kyrkan – men där andra ser värdet i att upprätthålla denna tradition. Pingst och midsommar är också tider för bröllop.

de flesta av oss. De utgör stämningsmättade samlingslokaler, oavsett besökaren öppet bekänner sin gudstro eller inte. Utifrån det och kyrkornas historiska betydelse finns därför anledning slå ett slag för underhåll och upprustning.

att argumentera för mer målarfärg till kyrkor när samhället i övrigt har problem. Men om ingen uppräkning sker får stödet åtminstone inte urholkas mer.

Det vore förödande.

Mer läsning

Annons