Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska sjukvården i Sverige räddas av ABF?

/
  • Barnmorskan Maria Dahlberg förevisar förlossning i bil.

Annons

I veckan stängde Socialdemokraterna Sollefteå BB och studieförbundet ABF ordnar kursen ”Så föder du i bilen”.

Nästa vecka ska de ta beslut om att lägga ner akutsjukvården i Sollefteå. Så håll utkik i nästa ABF-program, sannolikt erbjuds flera livsavgörande studiecirklar du inte vill missa.

Besparingen för stängningen av BB beräknas till dryga 15 miljoner kronor.

En besparing som starkt kan och bör ifrågasättas, för vi kan förmoda att nedlagd livsavgörande vård faktiskt kommer med alternativa kostnader.

När fler födslar sker i bilar och transporter till akutmottagningar sker i upp till 30 mil kommer mänskligt lidande och höjda kostnader. Och på längre sikt kommer minskade intäkter, när människor väljer att flytta från en ort för att den inte längre kan erbjuda livsviktiga funktioner.

När samma diskussion rasade i Bollnäs för femton år sedan tyckte landstinget att nedläggning av BB var ett bättre alternativ än att låta det gå över i privat drift. Senare skulle det då helt nybyggda sjukhuset med akutmottagning också läggas ned, men till slut besinnade sig Socialdemokraterna.

I stället för nedläggning fick en privat aktör ta över. Det visade sig vara klokt.

Enligt en sammanställning av Sveriges Kommuner och Landstings patientenkät är de privata alternativen över lag bättre ur kvalitetssynpunkt. De anses av patienterna ha bättre tillgänglighet, kontinuitet, respekt och bemötande. De får också bäst betyg på helhetsintryck.

Men trots att tidigare nedläggningshotade sjukhus, som det i Bollnäs, i dag är i topp i rankningar över Sveriges bästa sjukhus, har dagens Socialdemokrater lärt sig synnerligen lite av historien.

Fokus på driftsform och vinster har skymt sikten för de viktiga frågorna, som människors tillgång till vård i hela landet och kvaliteten på vården.

I frågan om vinst i välfärden hittade vänstersidan en fråga som de upplever vinner väljare. Tyvärr förlorar de som behöver vård när landstingspolitiker förblindas och tror att stängning av BB och akutmottagningar runt om i landet kommer att accepteras, så länge det står ”bort med vinstjakten” på plakaten i förstamajtågen.

Väljarna är smartare än så. Och om hela landet ska kunna leva och utvecklas behöver vi hitta goda exempel runtom i Sverige – och återanvända dem.

Om det kan bli lösningen för Sollefteå är oklart, men varför inte försöka i stället för att lägga ner? Offentlig, storskalig vård som ser ut som den alltid sett ut är uppenbarligen inte lösningen.

Mod att försöka rädda akutmottagning och BB genom lyckade lösningar från övriga landet skulle troligtvis ge Socialdemokraterna bättre chanser i nästa val än om de lägger ner dem och beställer kursen "Benbrott, så fixar du det på femton minuter" från ABF.

Mer läsning

Annons