Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stinget från en brun geting svider värst

/

Expressens ledarsida levererar följande meddelande till omvärlden: Här väntar bara tält, snö och kyla.

Annons

Samtidigt: Miljontals människor flyr från krig. Samtidigt äger det största engagemanget inom välgörenhet i Sverige rum.

Expressen går återigen den bruna populismens ärenden.

Kvällstidningen Expressen startades den 16 november 1944 i andra världskrigets slutskede och som en motreaktion mot de nazistiska strömningarna i samhället. Fortfarande går att läsa på kvällstidningens egen beskrivning av sig själva: Ända från början har liberalism, tolerans och solidaritet varit Expressens kännemärken. Expressen står alltid på den enskilda människans sida mot övergrepp, förtryck och maktmissbruk.

Senast det var trendigt att driva brun populism i Sverige genom att genomsyra all politik med ett flykting- och invandrarförakt red dock Expressen på vågen. Ny demokrati satt i riksdagen och dikterade villkor med pajasarna Ian Wachtmeister och Bert Karlsson vid rodret. Expressen valde då att publicera artikelserien Vitt mot svart år 1993.

Innan publicering tapetserades annonser upp för att förvarna läsarna om att något stort var i görningen. En tänkare på en bänk fick bildligt illustrera tillsammans med texten; Jag har inget emot invandrare, men vi har inte plats. Löpsedeln som lydde KÖR UT DEM! Så tycker svenska folket om invandrare och flyktingar fick mycket uppmärksamhet. En tvivelaktig SIFO-undersökning genomfördes på uppdrag av tidningen: Tycker du att myndigheterna aktivt skall försöka få de flyktingar som fått uppehållstillstånd i Sverige att återvända till sina ursprungsländer eller tycker du inte det? 63 procent svarade ja.

Artikelserien resulterade i att chefredaktören Erik Månsson avskedades och upplagan sjönk.

Expressen menade att de skrev om obehagliga frågor och skulle berätta hur det låg till innan en så kallad opinionsbomb skulle brisera. De tappade tillit, förtroende och upplaga. Nu har ett nytt brunt populistiskt parti fått fäste i politiken. 20,8 procent säger sig vilja lägga sin röst på Sverigedemokraterna enligt Novus/TV4:s senaste opinionsundersökning från september. Den största flyktingströmmen någonsin äntrar Sverige just nu. Och Expressen passar på att gulla med Sverigedemokraternas migrationspolitik. En oktoberkväll bjuder på rubrikerna Kyla och isolering väntar flyktingar och ett SD-utspel som sammanfattas med: "Ingen ska ens tänka tanken att komma hit". Med samma skrämseltaktik som SD återupptas 90-talets försök att lyssna in folket.

Den toleranta tidningen står på en myr med flyttuvor. Lycka till att ta er därifrån värdiga och torra.

Annons