Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sveriges radio ger radioprogram åt profilerad socialdemokrat

P4 Jämtland har utsett en polis som ska sitta varannan måndag, i bästa sändningstid, för att prata med medborgarna. Man har såklart gjort sin hemläxa, polis, kriminalitet och brottsförebyggande arbete är i dag en av de saker människor bekymrar sig över. Att ämnet får ta större plats i dag, än tidigare, känns därför naturligt.
Det finns dock vissa frågor som måste ställas. Hur tänkte P4 Jämtland egentligen?

Annons

Niklas Daoson (S) ordförande i Barn- och utbildningsnämnden och radiopolis i SR.

Är det vettigt att en oberoende aktör som Sveriges radio erbjuder sändningstid till en statlig myndighets samtal med medborgarna? Hur görs detta utan att Sveriges radio reducerar sig själva till att bli ett språkrör för Polismyndigheten och hur går ett sådant beslut ihop med Sveriges radios publicistiska idé och oberoende. I vart fall jag oroar mig för att radion hamnar i knät på Polismyndigheten och där ska public service inte sitta ifall man värnar sitt oberoende.

Läst mer: Premiär för radiopolisen Niklas Daoson

Beslutet har förmodligen föregåtts av en intern diskussion kring hur formatet ska förhålla sig till dessa frågor. Det finns dock andra detaljer som väcker frågor om oberoende. Vad sägs om att den polis Sveriges radio har anställt inte är vilken polis som helst. Det är Niklas Daoson (S) som är en av socialdemokraternas ledande politiker i Östersunds kommun. Han är säkert en utmärkt polis som kan sitt ämne. För väljarna är han mest känd som ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, alltså ansvarig för kommunens skolpolitik. Utöver detta sitter Daoson också i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige, tillgänglighetsrådet, narkotikakommissionen och samverkansrådet för idrott. Det är bara att gratulera Niklas Daoson (S) till en utmärkt plattform inför valrörelsen. Själv har han inte gjort något fel. Dessutom är det han själv som berättar om sina politiska uppdrag i en intervju i radion. Det är hedersamt. Det är Sveriges radios beslut som är intressant.

Hälften av radio Jämtlands lyssnare bor i Östersund, där är deras radiopolis en socialdemokratisk fullblodspolitiker. Samtidigt får han ett utmärkt forum där han kan prata med väljarna om ett högt värderat ämne. Samtidigt har radion tidigare agerat annorlunda med en betydande rågång mot politiken. Sommaren 2014 beslutade man att stoppa ett avsnitt av Meny i P1 eftersom Theresa Flatmo (C), som då var krögare skulle medverka. Flatmo kandiderade till Bräcke kommunfullmäktige och är i dag oppositionsråd.

Att en oppositionspolitiker, som gäst, pratar kokkonst var för mycket för Sveriges radio, men inte att en heltidspolitiker, utses, för att prata om en av väljarnas viktigaste frågor. Är jag ensam om att reagera?

Mer läsning

Annons