Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timbros vd ger tankeväckande förslag om Centerns framtid

/

När vd:n för näringslivets tankesmedja Timbro, Markus Uvell, tar upp frågan om hur Centern ska överleva långsiktigt finns det all anledning att lyssna.

Annons

Uvell tillhör inte alls den krets av centerrådgivare som vill att partiet ska återknyta banden vänsterut. Tvärtom, som han deklarerade på Expressens debattsida i går, sympatiserar han själv med de marknadsliberala åsikter som torgförts av unga centerpartister runt Stureplan.

"Det finns dock två problem" skriver Uvell:" För det första är de väljare som delar dessa uppfattningar ganska få, för det andra har de som regel betydligt bättre förtroende för Moderaterna än för Centern."

När Markus Uvell tidigare i år intervjuades på Centertemat av det vänstersinnade magasinet Arena konstaterade han kritiskt: "Att helt bryta med sin idétradition brukar inte funka."I Expressen utvecklar han nu resonemanget med påståendet att Centerns enda chans är att vända hemåt, till landsbygden. Kärleken till storstaden har förblivit obesvarad - partiet ligger stadigt runt 1 procents väljarstöd i Stockholms kommun.

Markus Uvell ger ett par konkreta råd för hur hemkomsten ska gestalta sig. För det första ska Centern självklart förbli ett borgerligt parti. Sedan 1979 har centerväljarna legat tydligt till höger om mitten.

För det andra ligger Centerns framtida trovärdighet i att fokusera på landsbygden. 2010 visade SCB:s väljarundersökning att 35 procent ansåg Centerns glesbygdspolitik vara bra, medan bara 7 procent dömde ut den som dålig.

"Landsbygdens sympatisörer är många fler än dess invånare" påpekar Markus Uvell. Men för att kunna ta tillvara den potentialen måste Centern tydligare visa att partiet står på landsbygdens sida. Dels genom prioritera frågor om landsbygdens företagande och arbetsmarknad. Och dels genom att hamna rätt i de livsstils- och värderingsfrågor som skiljer stad och land. Anders Carlgrens rovdjurspolitik och "Lena Eks återkommande attacker på bilismen" hör dit.

Men särskilt viktigt är det enligt Uvell att ge upp de fruktlösa försöken att konkurrera med Miljöpartiet om att vara det "grönaste" partiet. MP "äger" frågan totalt, och risken är överhängande att fokus hamnar på "trendkänsliga och ofta direkt landsbygdsfientliga väljare."

Avgörande är hur Centern kan formulera en modern, värderingsstyrd borgerlig politik med tydligt fokus på landsbygden, avrundar Markus Uvell sitt lika engagerade som tankeväckande inlägg.

Annons