Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Underlätta utvisning av dömda brottslingar men värna samtidigt rättssäkerheten

Annons

SVT:s Uppdrag granskning uppmärksammar under onsdagen Sidsjömannens fall, som Sundsvalls Tidning har rapporterat löpande om under årens lopp. Tiden i förvar efter avtjänat straff har nu kostat skattebetalarna 16 miljoner, uppger Uppdrag granskning.

Sidsjömannen greps och lagfördes men har ännu inte lämnat Sverige. Foto: Håkan Humla

Skildringen av mannens brottsbana och undanhållande av korrekta uppgifter om den egna identiteten, kommer att uppröra många tittare. Fega överfall tenderar att mötas av sådana reaktioner, men Sidsjömannens fall vittnar också om en svårlöst problematik som måste hanteras med bibehållen respekt för rättssäkerheten.

Sidsjömannens överfall spred skräck och otrygghet, som Hagamannen gjorde i Umeå, och som de sexualbrott som ligger bakom den nu ökande otryggheten för kvinnor som Brottsförebyggande rådet larmar om, av lika förklarliga skäl gör.

Mannen i fråga kunde gripas och lagföras, men efter avtjänat straff har det inte gått att utvisa honom. Än i dag, 8 år efter avtjänad dom, sitter han fortfarande frihetsberövad.

Stora ansträngningar har genom åren gjorts för att få mannen utvisad till Marocko, eftersom Sidsjömannen själv uppgav att han kom från det av Marocko ockuperade Västsahara. Men när Uppdrag granskning pratar med Sidsjömannen ändrar han sin version och hävdar i stället att han kommer från Algeriet.

Det är lätt – ja, till och med självklart – att tycka att mannen borde ha utvisats när svensk domstol beslutat om en sådan påföljd. Men det måste ske till rätt land. Rättsstatens principer måste omfatta även den som begått brott.

Sidsjömannen sitter fängslad, men många andra som har dömts till utvisning är i dag på fri fot i väntan på verkställande. Så blir det nämligen om tillräckliga skäl för fortsatt förvar inte kan konstateras. Uppdrag granskning rapporterar att polisen i 51 av dessa fall inte ens vet var personerna befinner sig. Kanske finns de kvar i landet. Kanske inte.

En sådan situation är givetvis oacceptabel. Liberalernas rättspolitiske talesperson, Roger Haddad, kräver nu åtgärder som ska underlätta utvisningar och skärpa kontrollen i dessa fall (SVT Opinion 11/1). Lagstiftningen måste ses över "så att det blir möjligt att ha en mer systematisk uppsikt över de personer som avtjänat sitt straff men där det ännu inte gått att verkställa utvisning". Vidare kräver L att regeringen ska intensifiera arbetet för att skapa bilaterala avtal som ska underlätta verkställande av utvisningsbeslut.

Hur en sådan uppsikt ska se ut i praktiken går Haddad inte in på, men ambitionen är förnuftig. Sverige ska värna rättssäkerheten som det anstår en demokrati, men den som har dömts till en viss påföljd måste också få ta konsekvenserna.

Mer läsning

Annons