Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsving på bräcklig is

/
  • Språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand har transformerat och lyft Miljöpartiet. Ändå får de inte fortsätta som ledare över nästa mandatperiod. Partistadgan säger ifrån. Det kan kosta. Foto:  SCANPIX

Miljöpartiet toppar formen med 8 procent av väljarstödet. Men förlorar man sina toppar, språkrören Maria Wetterstrand och Peter Eriksson, kan det i stället gå fort att tappa formen. Stadgan om max nio år som språkrör kan därför hämma partiet vid en eventuell valseger 2010.

Annons

Senaste siffrorna från Sifo, som är de högsta sedan 1990-talet, förklarar Peter Eriksson med uppsvinget i klimatfrågan.

Miljöfrågor intresserar helt enkelt allt fler.

han klädsamt nog den kanske viktigaste orsaken till lyftet. Partiets positionering i inrikespolitiken är mycket språkrörens förtjänst.

Under Wetterstrand och Erikssons tid har Miljöpartiet i möjligaste mån gjorts regeringsdugligt. Några heliga kor har slaktats och anpassning har skett till eventuella röd-gröna koalitioner. I bland på tvärs med gräsrötterna, men förtroendet är när allt kommer i kring påtagligt starkt bland medlemmarna.

Visst är det ökat fokus på klimat- och miljöfrågor i dessa dagar. Men ett betydelsefullt bidrag till stigande procentenheter lär vara att partiprofilen samtidigt har breddats.

Här kan vacklande väljare i både höger- och vänsterled finna ett tänkbart mittensubstitut.

i programmet. Åtminstone på papperet finns beredskap att tillsammans med Socialdemokraterna leda landet inom samtliga politikområden. Även om klimatlöftena är orealiserbara, eftersom de saknar konkretion, så är nuvarande språkrör goda säljare.

om max nio år som språkrör Miljöpartiet i fatet. Den innebär att både Maria Wetterstrand och Peter Eriksson måste avgå som partiledare efter valet, oavsett om de är i regeringsställning eller inte. Senast 2011 ska några andra ha tagit deras plats.

det sunt. Ett parti kan aldrig stå och falla med en eller två personer. Men i praktiken kan det innebära problem. Det röd-gröna samarbetsinitiativet är bräckligt som det är för att kunna undanvara de två ledare som faktiskt har väljarnas förtroende med sig.

Mer läsning

Annons