Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valet av Trump får konsekvenser för Sverige

På ren latin är han en asinus ad lyram; en stjärt mot lyran. Det vill säga en märklig eller inkompetent person.

Annons

Börsen var först att reagera på den stora osäkerhet som råder. I Stockholm, USA, Japan, Hongkong öppnades handeln med ett ras. Nasdaq valde tidigt att tillfälligt stoppa sin handel. Reaktionen var en följd av den osäkerhet som kretsar kring Donald Trump. På ren latin är han en asinus ad lyram; en stjärt mot lyran. Det vill säga en märklig eller inkompetent person.

En börsmäklare i Frankfurt, Tyskland, reagerar på att Donald Trump blir USA:s nästa president.

Det finns flera frågor om vilken riktning USA kommer ta. Kan Trump erbjuda världsmarknaden stabilitet? Vad händer med USA:s roll som globalt samvete och världspolis? På så sätt är han en ovanlig segrare i ett amerikanskt presidentval eftersom en tydlig innehållsdeklaration saknas. Osäkerhet uppstår också som en följd av hans karaktär, humör och bristande erfarenhet.

Därför var hans segertal en tillfällig lättnad.

Därför var hans segertal en tillfällig lättnad. I sitt tal tackade han motståndaren Hillary Clinton för hennes insatser. I försonande ton välkomnade han också både demokrater och republikaner till samarbete. Samtidigt, om det är något valrörelsen visat oss så är det att Trump kan hålla sig kontrollerad så länge som han inte är utsatt för hård stress eller angrepp. Hur kommer Trump agera som president i en skarp militär krissituation? Det är kanske den allra viktigaste frågan för svenska intressen som tyvärr inte kommer kunna besvaras i dag. En osäkerhet som talar för ett försvagat bilateralt löfte och ett ökat värde av ett Nato-medlemskap i händelse av kris.

I så fall innebär det en förlorad potential för svensk industri och export.

Med Trump som president är risken stor att frihandelsavtalet som förhandlas fram mellan USA och EU faller redan innan ett färdigt avtal finns att presentera. I så fall innebär det en förlorad potential för svensk industri och export. Trump har intagit en kritisk hållning till USA:s befintliga frihandelsavtal och vill omförhandla eller riva upp dessa.

En tuff uppgift väntas också den svenska regeringen att värna om det globala klimatavtal som undertecknades i Paris. Ifall USA nu river upp sitt deltagande i Parisavtalet kommer också andra stormakter följa efter i rädsla av att tappa ekonomisk konkurrenskraft. Det sämsta beskedet till våra barnbarn är att klimatpolitiken ser ut att flyttas tillbaka till ruta ett.

Annons