Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wallström bäst innanför Sveriges gränser

Rätt person på rätt plats.

Annons

Ett smart drag var att skicka Stefan Löfven till Saudiarabien. I Saudiarabien kom statsministerns otydlighet till sin rätt, uppriktig tydlighet saknades och de två länderna kunde friktionsfritt förbättra sina relationer. En relation som tidigare skadats när utrikesminister Margot Wallström (S) kallade landet för medeltida. Ett uttalande som skadade svensk handel med Saudiarabien.

Med statsministerns resa som ett lyckat exempel har Socialdemokraternas verkställande utskott bestämt sig för att vidareutveckla strategin Rätt person på rätt plats genom att uppta Wallströms tid med resor i Sverige. Där kommer hennes tydlighet uppskattas av socialdemokraternas partimedlemmar.

Wallströms uppdrag är att öka populariteten för regeringens migrationspolitik och stödet för Socialdemokraterna i opinionen. Valet av Wallström beror på att hon är partiets starkaste kort och har ett starkt stöd hos socialdemokratiska politiker och medlemmar. I sig är populariteten intressant. Nästan ingen kan peka på något konkret politiskt resultat som Wallström ligger bakom. Då pratar vi om en person som varit proffspolitiker sedan 70-talet, tidigare varit minister i Göran Perssons regering, EU-kommissionär och i dag utrikesminister. Trots avsaknaden av resultat kan nästan alla hitta på en anledning till varför man gillar henne som politiker.

Att åka runt på S-möten i Sverige stärker sannolikt inte Socialdemokraternas stöd i opinionen. Väldigt få väljare besöker partimöten i dag. Däremot kommer hennes resor erbjuda en välkommen balans till ett parti som måste ena sig inför en kommande valrörelse. Det finns många socialdemokrater där ute som är oroliga över regeringens prestationer och framtiden för partiet. Socialdemokraterna vill minska den oron och Wallström är sannolikt den enda som behärskar uppgiften.

Mer läsning

Annons