Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledarsidans linje i den politiska debatten

En text här på ledarsidan signerat Sven-Olov Lööv om Sverigedemokraterna har väckt både reaktioner och frågor om ledarsidans linje. Jag tänkte därför ägna dagens ledarkrönika åt att förklara vad ledarsidans värdegrund är, hur jag ser på Sverigedemokraterna och hur ledarsidan ska förhålla sig till partiet under min tid som politisk redaktör.

Annons

För det första; ledarartiklarna i tidningen är signerade. Åsikter som framförs står skribenten själv för. Ledarsidan är centerpartistisk och ledarredaktionens medarbetare ska dela den värdegrunden. Som politisk redaktör finns ett stort urval av texter jag kan hämta från frilansskribenter och genom samarbete med andra tidningar. Skribenterna behöver nödvändigtvis inte se sig som centerpartistiska. Min uppgift som politisk redaktör är att granska innehållet i deras texter och bedöma ifall deras texter anses strida mot ledarsidans värdegrund.

Vår värdegrund. Östersunds-Posten har en centerpartistisk ledarsida. All nyhetsbevakning sker oberoende av ledarsidans arbete. Ledarsidan delar värdegrund, arv och historia med centerrörelsen, sprunget ur den demokratiska organiseringen av bönder och människor på landsbygden. Ledarsidan står dock självständigt. Vi tror på starka lokalsamhällen genom ideella krafter, företagsamhet och näringsfrihet. Att alla, oavsett vem man är eller var man bor har rätt till trygghet och rättvisa villkor. Samhället ska byggas genom en decentralistisk grundsyn med makten nära de som berörs. Vi som skriver på ledarplats ska vara en kraft för utvecklingen av Jämtlands län. Vi är också övertygade om att Jämtland är som bäst när det är öppet och välkomnar människor. Vi ska bli fler i Jämtlands län.

Ledarsidan tar avstånd från rasism och främlingsfientlighet, inskränkt konservatism och verklighetsfrånvänd radikalism. Politiska beslut ska utgå från verkligheten med ett sakligt underlag.

I Löövs ledarartikel fanns både budskap som jag är beredd att försvara och som jag starkt vänder mig emot. Extremvänstern, eller andra radikala krafter ska inte diktera villkoren i den politiska debatten genom våld. I det har Lööv rätt. När Lööv kritiserade vårdpersonal för att de organiserar sig på sina arbetsplatser mot Sverigedemokraterna så formulerade han sig på ett sådant sätt att det inte var förenligt med ledarsidans linje.

Det är en självklar demokratisk rätt att organisera sig och att med demokratiska metoder motarbeta Sverigedemokraternas framväxt och politik. Jag vill tydliggöra att det är min och ledarsidans uttryckliga ståndpunkt att Sverigedemokraterna inte är ett vanligt parti. Sverigedemokraterna är ett rasistiskt parti. Sverigedemokraterna och deras politik är inte bra för Sverige. Sverigedemokraterna delar in Sverige i välkomna och ovälkomna.

Östersunds-Postens ledarsida ska vara en aktiv kraft mot Sverigedemokraterna och deras rasistiska politik. Den linjen gäller så länge som partiet finns representerade i Sveriges riksdag och kandiderar i Jämtlands län.

Oavsett om det är till riksdag, kommun, region eller kyrka.

Löövs ledare:

Ledare: Drevet mot SD har gått så långt att demokratin kan hamna i fara