Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ledarskribenter oeniga om valbeslut

"Extra val är sämsta lösningen" eller "Nyval bästa alternativet".
Åsikterna och rubrikerna går som väntat isär bland landets ledarskribenter efter beskedet om att det blir extraval i mars.

Annons

Enligt Maria Björk Hummelgren, ledarskribent på oberoende borgerliga Östgöta Correspondenten, framstår nyvalet mer som en hämnd på Alliansens sammansvetsade framtoning. "Löfvens besked är lika tramsigt som oroande. Det här är inte att ta ansvar. Extravalet kommer att kosta tid kraft och energi. Det är en sorglig dag för svensk politik", skriver Corren.

Expressen (obunden liberal) anser däremot att extra val blivit den logiska vägen ur ett låst politiskt läge. Men kommer väljarna att lösa det parlamentariska läget, frågar sig tidningen och svarar: "Det är svårt att sia om. Risken är överhängande att Sverigedemokraterna växer ytterligare och skapar ett ännu knivigare läge."

Varnar för rasister

Obundet socialdemokratiska Aftonbladet varnar för att ge rasisterna makt över Sverige. "I Norge och Danmark är Sverigedemokraternas systerpartier en del av borgerligheten. Beslutet i dag att fälla regeringens budget öppnar för samma utveckling i Sverige", skriver Anders Lindberg på Aftonbladets ledarsida.

Svante Säwén på socialdemokratiska Dagbladet anser att nyval är det bästa alternativet och tror att de borgerliga kommer att straffas för att man valt politiskt kaos i stället för att ta emot Stefan Löfvens utsträckta hand. "De rödgröna kan gå till nyval med tillförsikt", skriver han.

"Oklokt" beslut

Obundet moderata Svenska Dagbladets Sanna Rayman anser att Stefan Löfvens beslut att välja extra val i stället för att söka blocköverskridande samarbete var oklokt. "En fälld budget och en avgång från Löfvens sida hade i nuläget rensat förhandlingsbordet och gjort förutsättningarna för en ärligt menad inbjudan bättre", skriver tidningen.

Sydsvenskan (oberoende liberal) tycker att nyval borde ha undvikits och anser att huvudansvaret vilar på Löfven som borde ha kunnat göra mer av de förutsättningar han haft. "Det krävs ingen närmare granskning av Löfvens inviter för att se att de inte är så hjärtliga som han framställt dem", skriver tidningen.